Afbeelding
Foto: thv

Rijnsburg

Algemeen Bollenpraat

Dat waren nog eens tijden! Duidelijkheid alom; een bollenteler moest bollen telen en een bloemenkweker bloemen. Alles minutieus geregeld door het Productschap. Speciale teeltrechten voor tulpen, hyacinten en narcissen en bij de bloemen voor buitenteelt en kasteelt. Onderling konden de rechten worden verkocht of verhuurd. Buitenstaanders werd een kansje geboden om zich te certificeren als bollen- of bloemenkweker via de z.g. schakelcursus. Ook het tuinbouwschool-diploma bood die opening.

Omdat begin jaren ‘60 de handmatige bollenteelt op zijn einde liep, werd smachtend naar Rijnsburg gekeken. Daar kon je met je bloemen heen. Gecertificeerd of niet. Ook de veiling Flora in Rijnsburg groeide als kool. Eerst de nieuwbouw en later de vele uitbreidingen. Ook de handel floreerde. Niet alleen Rijnsburgers, ook Westlanders doken er op. Profiterend van de veilplicht die al die bollenjongens hadden, kochten de handelaren de tulpen, narcissen, gladiolen en vele-vele andere bloemsoorten om ze naar Aalsmeer en het Westland te brengen. Daar was het aanbod van rozen, anjers, fresia’s en gerbera’s wel wat eenzijdig. 

Tekenend voor het belang van de Noordwijkerhouters in de veiling was, dat we in Wout van Nobelen een voorzitter kregen en in Henk Hachmang een bouwmeester, die het lumineuze idee had om het nieuwe veilinggebouw een L-vorm te geven, zodat uitbreiding altijd mogelijk was. 

Nu komt mijn punt. Alle bloemenveilingen in het land fuseerden tot Flora Holland. Computers deden hun werk. Ook het transport op uniforme karren en uniform fust brak door. Je kunt nu in je eigen kantoor op alle locaties bloemen kopen. Het z.g. Kopen Op Afstand. Ook gaan de bloemen binnenkort op één scherm aangeboden worden. De grote bloemenhandel zit in Aalsmeer en het Westland. Rijnsburg heeft het moeilijk. Verkeert in doodsnood. De actiegroep Flora Futura vecht er voor om de klokken in Rijnsburg te behouden. Geen Rijnsburger meer die in het bestuur zit. Het is net als bij Noordwijkerhout dat naar Noordwijk moest: geen redden aan!

Aad van Ruiten

Uit de krant