Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:

Geboorte en sterven van Jezus op tulpenbol

Een medium(tulpen)bol met daarop geschilderd de geboorte van Jezus in de stal en Jezus hangend aan het kruis, heeft een plekje gekregen in de voortuin van de voormalige pastorie op Kaageiland. Daar woont sinds enkele jaren Kees van Lent, tot voor kort pastoor in Hoofddorp. ‘de Stal’, zoals de voormalige pastorie heet, is een bezinningscentrum annex conferentieoord.

Donderdag 16 december kwam de Noordwijkse kunstenares Joyce van Caspel haar werk naar de klant brengen. De bol is geplaatst op een hoge zuil van ruim een meter, die de bol boven de heg laat uitsteken en de kunst op ooghoogte brengt van wandelende passanten. 

De zuil kan draaien, waardoor passanten op de Julianalaan in de kerstperiode de geboorte van Jezus in zijn stal kunnen zien en rond Pasen diens sterven aan het kruis. 

De nieuwe eigenaar is heel blij met het werk, het past volgens hem bij veel dingen: bij het huis dat al honderd jaar gelovige bewoners heeft, het buurbeeld van de goede herder met een schaapje op diens rug, maar ook bij hemzelf.

De bol op de Kaag is een stuk kleiner dan de welkbekende Reuzenbollen en wordt niet opgenomen in de 125 km lange fietsroute, die de grote broers en zussen zal verbinden. 

Toch verwacht Jan van Vliet van stichting Gildemeesters Bollenstreek, dat velen de bol vanzelf tegen zullen komen: “Ook doordat de Stal op de Kaag zo bekend is.”

Kunstenares Van Caspel laat weten dat op de bol naast de Twee Wijzen uit het Oosten ook een vrouw staat. Er zit dus een modern tintje aan. Naast deze bol heb ik nog twee reuzenbollen beschilderd (bij Nederzandt en Jachthaven Jonkman in Sassenheim), met de fietsroute.” Joyce schilderde ook meerdere minibollen die naast de mini’s van andere kunstenaars in ‘Gallery de zwarte tulp’ in Lisse te bewonderen zijn. De medium bollen van 60 cm hoog en 40 cm breed zijn te koop in Galerie de Zwarte Tulp in Lisse.

Meer berichten