Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Lisette van der Vossen: ‘Verdrietig dat het zo is gelopen. | Foto: Sven van der Vlugt
Lisette van der Vossen: ‘Verdrietig dat het zo is gelopen. | Foto: Sven van der Vlugt (Foto: Sven van der Vlugt)
Politiek

Partijen vooral verbaasd over aftreden wethouder

Het aftreden van Sjaak van den Berg als wethouder zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen doet in politiek Noordwijk veel stof opwaaien. Reacties zijn veelal van verbazing hoewel er toch ook enkelen zijn voor wie het niet onverwacht komt.

De eerste telefonische reactie van fractievoorzitter Lisette van der Vossen van NZLokaal is: ‘Verdrietig dat dit zo is gelopen. Wij hadden graag deze periode afgemaakt met Sjaak als wethouder.‘ En verder: ‘De intentie van de fractie van NZLokaal is om de coalitie te blijven steunen. Over de manier waarop zullen op korte termijn gesprekken met de coalitie plaatsvinden.’

Peter van Bockhove namens Lijst Salman laat ons weten: ’Dit wens je alleen de allergrootste politieke vijand toe. En dat was Sjaak voor ons zeker niet.’ Over de verdeling van de belangrijke portefeuilles zal in de coalitie nog nader overleg worden gepleegd. 

Jaap de Moor van Bruisend Noordwijk was aanvankelijk fractievoorzitter van NZLokaal. Maar hij besloot al eerder met de partij te breken. Hij denkt dat de positie van wethouder Van den Berg werd ondermijnd vanuit zijn eigen fractie. De Moor: ‘In het duale stelsel heeft een wethouder zijn eigen onafhankelijke positie. Dat is bij NZLokaal nooit op de juiste waarde geschat. Ik zie overigens een parallel met Henry de Jong. Een wethouder mag nooit de speelbal zijn van de fractie.’

Voor Michael van Dormolen van de VVD kwam het bericht ook als een volslagen verrassing en hij meent: ‘Dit is natuurlijk een persoonlijk drama voor Sjaak als oprichter van de partij. Ik wil hem in ieder geval graag bedanken voor zijn inzet voor onze gemeente en we wensen hem sterkte toe. Over de gevolgen voor het college zegt Michael: ‘Over hoe verder met de diverse portefeuilles spreken we natuurlijk nog met de coalitie en het college. 

Ook Jordy de Mooij van het CDA had deze ontwikkeling niet zien aankomen. Hij meent: ‘Een volslagen verrassing toen ik werd gebeld werd door Lisette van der Vossen. Ik had wel direct het besef dat dit voor Sjaak van den Berg het meest treurige is.’ Ook het CDA wacht nog even een coalitieoverleg af alvorens iets te zeggen over de te beheren belangrijke portefeuilles. Feit is dat bijvoorbeeld de Strandnota heel actueel en belangrijk is voor de Noordwijkse ondernemers.

Louis Koppel van GroenLinks: ‘Dit heb ik echt niet zien aankomen. Wel had ik meermalen vraagtekens bij de communicatie, bijvoorbeeld in geval van het Noordwijkerhoutse zwembad. Maar dit gaat verder voornamelijk NZLokaal aan. Ik ben wel nieuwsgierig hoe de taken verdeeld gaan worden. Wij zijn voornemens om hier technische vragen over in te dienen bij de griffie.’

Rommie van Dokkum van de PvdA is kort en zakelijk in haar reactie: ‘Triest voor de wethouder dat dit zo moet lopen. Dit wens je niemand toe. Verder heb ik er niet zoveel over te zeggen.’ Zij heeft ook nog geen idee hoe het verder moet met de portefeuille verdeling. 

Dick Gutlich reageert namens D66 zoals altijd duidelijk vanuit een zakelijk politiek standpunt. Hij zegt: ‘Altijd tragisch voor de persoon als je moet opgeven zo vlak voor je de eindstreep bereikt. Uit menselijk perspectief een drama maar we stellen wel vast dat zijn beleid bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid door ons als teleurstellend is ervaren. Er is ons een duurzaamheidsprogramma beloofd waar we nog steeds op moeten wachten. Ook in de communicatie ging het bepaald niet zoals wij het graag hadden gezien.’

Astrid Warmerdam van DOEN! Regeert spontaan: ‘Dit is betreurenswaardig. Wanneer dit soort dingen gebeuren dan is iedereen slachtoffer. NZLokaal was Sjaak zijn kindje en er is 8 jaar lang samengewerkt. Dus het raakt iedereen.’ DOEN! Verwacht dat er geen nieuwe wethouder komt omdat het inwerken alleen al veel tijd vergt. 

Als laatste spreken we met Toon van Tol van PUUR omdat fractievoorzitter Taetske Visser onbereikbaar was. Hij reageert op de brief van Sjaak van den Berg aan de gemeenteraad waarin hij schrijft zijn wethouderszetel in te leveren. Van Tol: ‘Ik dacht tsjongejonge wat moedig als je zo’n besluit zelfstandig neemt. Maar het is natuurlijk niet goed voor de lokale politiek’. 

Meer berichten