Afbeelding
Foto: thv

Robot

Algemeen Bollenpraat

Van Dale is niet erg duidelijk over de definitie van robot. Hou het maar op een mechanisme wat zelfstandig zijn werk doet. Natuurlijk vooraf geprogrammeerd. De Polen weten het wel: ‘robota’ is werken.

In het klantenblad van Agrifirm werd de komst van een tulpen-selectierobot gemeld. Een grote kar die over de tulpenbedden rijdt, een viruszieke plant herkent en hem met een middel injecteert. Enkele weken later is de plant afgestorven en ook de bol is dood. Ze claimen een groter percentage opsporing dan met het oog van een ziekzoeker. Bovendien wordt de machine niet moe en kan zelfs in de nacht doorgaan. Tulpentelers staan te springen om aan het project mee te mogen doen. Dat kan, nu hun teelt booming is.

Een ander vervelend werkje in de bollen wordt al jaren door een robot gedaan. De zieke bollen worden, vlak voor export, door een zuurscheider uit de gezonde bollen verwijderd. Ook, die met het oog nog niet ziek zijn.

Klaas en Arjan hebben al jaren een krattenop- en -afstapelaar: high-tech in mijn ogen. Er is zelfs een afschuimrobot. Die haalt de schuimkussentjes van de kratten af waarin de opgeplante potjes staan.

Hoe nu de toekomst? Natuurlijk is er weinig verschil tussen het mechaniseren en het werken met robots, dezen staan aan het eind van een ontwikkeling. Gezocht wordt nog naar een machine om de hyacinten, die op het veld geplant worden, overeind te zetten. De Poolse medewerkers die nu nog weken in tuigjes hangen om het werk achter de plantmachine te doen, krijgen er ooit genoeg van.

Dan de tulpenbroeiers op kratjes, de z.g. prikbakken: elke tulp wordt er met de hand op geprikt.; ze moeten natuurlijk overeind blijven staan. Daar is de robot al heel ver in ontwikkeling, alleen is zijn tempo nog te laag. Hij kan gewoon nog niet op tegen de vlugge Poolse vrouwenhandjes.

Kortom er is genoeg in de pipe line, maar denk deze dagen niet teveel aan ‘robota’. Geniet van de Kerst!

Aad van Ruiten

Uit de krant