Afbeelding

Ons gedrag, met of zonder corona, is één grote dikke vinger naar iedereen

Algemeen Uitgeweid

De golven van de ene virusvariant na de andere leggen problemen bloot waarbij alle corona-ellende in het niet valt.

De gevolgen van 20 jaar neo-liberaal beleid bijvoorbeeld. Doorgeschoten marktwerking. Kaalslag in de publieke sector: zorg, onderwijs en veiligheid. Ongezonde nadruk op de hyper-individualistische mondige mens. Afbraak van het vertrouwen in overheid, wetenschap en elkaar. We zijn daarnaast afhankelijk geworden van de techniek: dat internet het bij u thuis soms niet doet of dat ik een keer vergeet mijn mobiel op te laden is peanuts – maar een storing bij NS, bij nutsbedrijven of Rijkswaterstaat legt het hele land plat. En maar volhouden dat het leven maakbaar is. Dus weten we niet beter dan terug te verlangen naar vroeger, toen alles beter was. En we bedenken wegen uit de crises die ons weer naar dat luilekkerland moeten brengen, de gouden eeuw, de idyllische wereld van oude foto’s, de knusse maar kneuterige jaren ’60, het grenzeloze genieten van vóór corona. 

Uit dat alles spreekt een ten hemel schreiende behoudzucht. We willen blijven doen wat we altijd deden. We willen houden wat we hadden. Liefst iets erbij. Elke maatregel die ons waar dan ook in beperkt wijzen we vierkant af. Met joekels van oogkleppen op laten we de afbraak van onze eigen biotoop in versneld tempo doorgaan. Ons gedrag, met of zonder corona, is één grote dikke vinger naar iedereen, naar van alles en nog wat. Normen en waarden zijn niet alleen maar vervaagd, ze zijn gewoon weg. Grofheid, lompheid, beledigingen en grove bedreigingen zijn gemeengoed. En we verschuilen ons achter politici: die doen het ook! Al was dat 100 keer waar – mijn moeder zaliger zou zeggen: als zij in de sloot springen, doe jij dat dan ook? 

Als we dan toch zo individualistisch bezig zijn, wees dan eerlijk: we zijn zelf verantwoordelijk voor wat we doen. Laat je niet voor de gek houden: de toekomst ligt niet in het verleden. De toekomst ligt in onze handen. Uit wat wij zeggen en hoe wij doen zal blijken hoe de dag van morgen eruit gaat zien. Zeg het maar: meer of minder menselijkheid? Meer? Laten we daar dan voor zorgen.

egbertvanderweide 

Uit de krant