Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>Thomas Steenvoorden (l) en Roberto ter Hark (r) met initiatiefnemers en kunstenaars. |&nbsp;</p>

Thomas Steenvoorden (l) en Roberto ter Hark (r) met initiatiefnemers en kunstenaars. | 

(Foto: Richard van Egmond)

KunstZiNN verbindt alle kernen

In de bibliotheek werd zaterdag 6 november het startsein gegeven voor de expositie ‘Kunst in de etalage’, een initiatief van stichting KunstZiNN. Wethouder ter Hark rolde samen met de initiatiefnemers en aanwezige kunstenaars een spandoek af, waarmee dit evenement officieel van start is gegaan.

“Pakweg anderhalf jaar geleden ontstond het idee om meer met kunst te doen in Noordwijk”, vertelt bestuurslid Thomas Steenvoorden. “Ik was geïnspireerd door fotograaf Saskia van der Linden. Ze haalde met haar prachtige foto-expositie Iconische Noordwijkers (met onder meer Jo van der Lippe als Vincent van Gogh en Pieter Vink als Napoleon) zelfs de landelijke pers. Ik heb destijds met haar, wethouder Dennis Salman en enkele Noordwijkse kunstenaars van gedachten gewisseld om kunst meer aandacht te geven in ons dorp in het bijzonder en promotie te maken voor Noordwijkse kunstenaars in het algemeen.”

Steenvoorden, grafisch vormgever en fotograaf vormt het bestuur samen met Nick Duindam (voorzitter) en Marlou Scholtes. Duindam is ook geboren en getogen in Noordwijk en stond 44 jaar voor de klas. Zijn laatste functie was economiedocent op het Northgo College. Scholtes groeide op in Noordwijk en is onder meer ‘actief op het water’ als vrijwilliger bij de KNRM.

De kijker kan een bod uitbrengen

‘Kunst in de etalage’ presenteert kunstwerken in etalages van winkels en openbare gebouwen zodat bezoekers al langslopend, verrast worden met kunstwerken, herkenbaar aan een grote roze sticker met hierop een QR code. Deze QR code wijst naar de website waarop dit kunstwerk wordt getoond en de kunstenaar die het werk heeft gemaakt. De kijker kan een bod uitbrengen op het werk waarna kunstenaar en bieder met elkaar in contact kunnen treden over verkoop, zonder tussenkomst van derden. Zo zal de gehele opbrengst ten goede komen aan de kunstenaar zelf. Doel is het steunen van individuele kunstenaars in deze moeilijke tijden en kunst breed onder de aandacht brengen van inwoners en bezoekers.

Ruim 35 kunstenaars hebben zich aangemeld en staan inmiddels op de website; www.kunstzinnoordwijk.nl vermeld. In de bibliotheek is het werk van negen kunstenaars te bewonderen en in de komende week worden er ook op andere locaties werken geplaatst. Zo zal kunst zich als een olievlek verspreiden in de gehele gemeente Noordwijk. 

Wethouder ter Hark sprak zijn dank en bewondering uit voor dit initiatief en de verscheidenheid aan kunstuitingen. “Deze expositie verbindt de kernen met elkaar en verrast niet alleen inwoners maar ook bezoekers van onze mooie gemeente. Het is mooi om te zien dat dit soort initiatieven mensen dichterbij elkaar kan brengen.” 

Duindam bedankte de wethouder voor de steun vanuit de gemeente zodat dit initiatief mogelijk gemaakt kon worden.

Meer berichten