Meer mensen krijgen in de herfst te maken met hoesten en niezen, door verkoudheids- en griepvirussen. Maar het kan ook corona zijn. Daarom neemt het aantal testen bij de testlocaties toe.
Meer mensen krijgen in de herfst te maken met hoesten en niezen, door verkoudheids- en griepvirussen. Maar het kan ook corona zijn. Daarom neemt het aantal testen bij de testlocaties toe. Foto: Pixabay

GGD Hollands Midden gaat op binnenlocaties vaccineren

Algemeen

De GGD Hollands Midden wil vanaf 1 november op wisselende binnenlocaties vaccineren. Denk aan buurtcentra, ziekenhuizen en andere plekken in wijken en woonkernen. Op die manier wil de GGD het vaccineren zo makkelijk mogelijk maken.

Vanaf 1 november rijden er geen prikbussen meer vanwege het herfstachtige weer. Het wordt dan namelijk te koud en guur voor de bezoekers en de medewerkers van de bus.

Voor het laatst
Op 19 oktober staan de prikbussen in Zoeterwoude en Nieuwkoop voor het laatst. In Hazerswoude-Rijndijk en Waddinxveen staan de bussen op donderdag 21 oktober voor de laatste keer. In Boskoop is dat op zondag 24 oktober. In totaal hebben we op deze plekken 732 prikken gezet.

Vaccineren bij bedrijven
Op woensdag 20 oktober gaan we met een prikbus naar Zijerveld en Vepocheese, twee bedrijven in Bodegraven. Met de komst van de bus bieden de bedrijven (buitenlandse) werknemers en hun familie de mogelijkheid om makkelijk en dichtbij een prik te halen.
Op 22 oktober gaat er een vaccinatieteam langs bij de Menken Keuken in Sassenheim. De medewerkers worden in het bedrijfsgebouw gevaccineerd.

Sneltesten
Personeel van het onderwijs en de kinderopvang wordt met voorrang getest. Zij hebben geen afspraak nodig, maar kunnen gewoon binnenlopen. Zij krijgen een sneltest. Hierdoor weten zij binnen 15 minuten of zij die dag aan het werk kunnen.
Werk jij in het onderwijs of de kinderopvang? Dan kun je naar de volgende locaties: Gouda, tussen 07.15 en 8.00 uur; Leiden: tussen 07.30 en 8.30 uur of in Alphen a/d Rijn: tussen 07.30 en 08.30 uur.

Vaccinatiegraad
Op dit moment heeft 83% van de 12-plussers heeft een eerste prik gehad. Van de 12-plussers is 81% volledig gevaccineerd.

Hoger percentage positieve testen
Het percentage positief geteste inwoners in de teststraten is sterk gestegen (van 8,6% naar 12,1%). Van de geteste inwoners is 58% volledig gevaccineerd, daarvan was 7,5% positief. Van de deels gevaccineerden is 9,8% positief en van de niet gevaccineerden 22,6%.
De meeste testen zijn afgenomen onder 21- t/m 30-jarigen, gevolgd door de 11- t/m 20-jarigen. Het percentage positieve testen is bij alle leeftijdsgroepen gestegen, behalve bij de inwoners van 71 jaar en ouder. Het hoogste percentage is nog steeds te vinden bij de 0- tot 10-jarigen (16%). Het percentage bij de 11- tot 20-jarigen is deze week sterk gestegen (van 8% naar 15%).
De GGD verwacht dat het aantal testen de eerstvolgende weken zal stijgen. Dat heeft aan de ene kant te maken met het loslaten van de 1,5-metermaatregel. De andere reden is dat het griepseizoen weer is gestart. Hierdoor hebben meer mensen klachten als neusverkoudheid en hoesten.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Uit de krant