Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
Pastorale column

Op weg naar een mooie Kerst!

Het lijkt wat vroeg om in september al met Kerstmis bezig te zijn, toch? Maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik naar een mooi Kerstfeest snak, zowel privé als ook kerkelijk. 

We mogen nu de anderhalve-meter-samenleving in principe vaarwel zeggen. Voorzichtig­heid blijft geboden en ook de oproep om zich te laten vaccineren blijft klinken. Het is jammer (maar noodzakelijk) dat er restricties blijven bestaan in de vorm van een coronapas voor horeca en theater en dat het nachtleven nog niet op gang kan komen. Ondanks dat er een heleboel nog te zeggen valt, moeten we toch één ding concluderen na anderhalf jaar afzien: we zijn er bijna! 

Mijn hoop is gevestigd op een Kerstmis die weer helemaal gewoon is. Wat was het vorig jaar toch zuur om als parochie te moeten besluiten om alle vieringen van Kerst te schrappen, om alleen maar digitaal via een livestream te gaan. Het hele jaar 2020 stond in het teken van afzien, inleveren, niet kunnen en niet mogen. Geen Pasen in de kerk, geen feestjes rondom een eerste Heilige Communie, geen Allerzielen en tenslotte als absolute domper, geen kerst. Op 25 september verdween de anderhalve meter regel. De dag erna, op 26 september, was er eerste Heilige Communie in de Jozefkerk in Noordwijkerhout. De andere kerken van de parochie van St. Maarten volgden in de weekends erna. We mogen ervan uitgaan dat iedereen bij deze feestjes mag zijn en dat het geen besloten vieringen meer hoeven te zijn. 

Wat een vreugde, wat een opluchting. We kunnen straks op 2 november onze doden herdenken zoals we dat gewoon zijn, nl. met druk bezochte vieringen en een gezamenlijke gang naar het kerkhof. Dit alles leidt tenslotte naar Kerstmis. Het wordt weer een ouderwets drukke voorbereidingstijd, iedereen in blijde verwachting, druk bezochte vieringen met gezang en muziek. Elkaar voor en na de nachtmis ontmoeten. 

Ik ben Limburger en ik zie mijn familie maar een paar keer per jaar. Kerstmis is een van de hoogtepunten van het jaar, dan komen we samen om onze onderlinge banden en liefdevolle verbondenheid te vieren. Het mag dit jaar weer, zo ziet het er nu naar uit. Ik ben hier enorm aan toe! Mensen, nog even, blijf alert en voorzichtig, haal die prik, om straks samen dat prachtige feest van de geboorte van onze Heer Jezus Christus te kunnen vieren.

Pastor Jan Lamberts

Meer berichten