Afbeelding
Foto: thv

Water

Algemeen Bollenpraat

Misschien een beetje ongepast om tijdens deze heuse “Indian Summer” over water en de eventuele overlast te praten. Aanleiding is ons bezoek aan de grote camping van de fam. Weijers in Sy in de Ardennen. Ook daar sloeg het noodlot ongenadig hard toe, net als in Duitsland. Weliswaar gewaarschuwd door de politie dat de rivier de Ourthe zou gaan overstromen, maar dit ging elke verbeelding te boven.

Ook al waren er in het verleden al meer overstromingen geweest. Twee weken eerder had het KNMI al gewaarschuwd dat het bij zware regenval weleens mis kon gaan. Het bekken aan de bovenloop van de rivier was al boordenvol. Drie dagen vóór de ramp nóg een keer gewaarschuwd: ga spuien! Toen de regenval van een stationair lagedruk gebied echt losbrak, was het te laat. De dam stond op springen, toen moest alles open. Gevolg: van 3 tot 7 meter water in de hele rivierbedding, dan ook nog met een vernietigende kracht.

Rond die tijd gebeurde in Noord Holland, in de Zijper polder, iets dergelijks. Een stilstaand lagedruk gebied zorgde voor 200 liter water per vierkante meter. Hier was de grootste ramp dat de bedieners van de sluizen en pompen van het Waterschap al met weekendverlof waren: onbereikbaar! Gelukkig geen slachtoffers, in de Ardennen waren het er veertig. Toeval of niet, ook in N. Holland was gewaarschuwd, ga vóórmalen.

De les uit deze twee rampen is, dat het al te gemakkelijk is om de klimaatverandering de schuld te geven. De tools waren er, gebruik ze dan ook tijdig. Voor uw geruststelling: de camping in Sy was in vijf dagen weer operationeel. Dankzij de inzet van de vriendengroep van 20 Noordwijkerhouters die met 1000 werkuren de boel weer draaiend hadden. Echter, financieel nog lang niet.

Iets heel anders: ik mag er niet omheen om u allen, bij deze, te bedanken voor de bloemen, kaarten, mails en andere reacties op onze 50ste trouwdag. Van harte!

Aad van Ruiten

Uit de krant