Een aangepast horecabeleid is zeker tijdens de pandemie actueel geworden.
Een aangepast horecabeleid is zeker tijdens de pandemie actueel geworden. Foto: Wim Siemerink

Politiek nog niet eens over Retail en Horecavisie

Algemeen Politiek

De politiek werd deze week in de gelegenheid gesteld zich een mening te vormen over de toekomst van de winkelgebieden, het voorzieningen niveau en de ontwikkeling van de horeca als de belangrijke pijlers voor de lokale economie.

Het college noemt innovatie, het tegengaan van leegstand en verschraling van het voorzieningenaanbod de belangrijkste uitdagingen. Vanuit een zeer actieve samenwerking van college, ambtelijke organisatie en vooral de Noordwijkse ondernemers is er inmiddels een zeer duidelijke visie op papier gezet met aandacht voor veel details en gericht op de toekomst. Met als doel het behouden en vooral ook versterken van wat er is en de nodige ruimte bieden voor gewenste ontwikkelingen zoals mogelijke centralisatie binnen de winkelgebieden. 

Hiertoe werd een zeer uitgebreid uitvoeringsprogramma voorgelegd waarvoor de gemeenteraad een bedrag van € 1.711.300,- beschikbaar moet stellen. 

Het college had een speciaal verzoek aan de commissie om voorafgaande de raadsvergadering van 28 september een duidelijk advies hierover uit te brengen. Naar aanleiding van vragen vanuit de politiek merkte wethouder Roberto ter Hark op dat  economische resultaten natuurlijk sterk afhankelijk zijn van de zeer onzekere wereld om ons heen. Sommige zaken, zoals koopgedrag, besteedbaar inkomen en de toeristische ontwikkelingen, hier en in de omliggende landen zijn niet te voorspellen.

De sombere kijk van Jan de Jong (CDA), met hierbij de waarschuwing dat de inkomsten uit toeristenbelasting en parkeergelden niet zo rooskleurig zouden zijn als ze werden afgeschilderd, deelde de wethouder niet. Over het ontwikkelen van De Zilk als mogelijk interessant toeristisch gebied was De Jong ook al pessimistisch. Zijn smeekbede om op de Brink ruimte te geven voor een aantal camperplekken vond eveneens geen genade bij de wethouder. Gedurende het vragenrondje werd wel pijnlijk duidelijk dat een belangrijk deel van de commissie de bijbehorende informatieve stukken niet hadden bestudeerd. Daarom zou het gevraagde advies nog niet kunnen worden gegeven. De partijen moeten hierover, tijdens de raadsvergadering, nog eens hun licht laten schijnen.

Uit de krant