Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Ina Verblaauw

Roel de Groot ontvangt bronzen legpenning

Een bijzondere bijeenkomst in de Oude Raadzaal van het gemeentehuis Noordwijk. Onder toeziend oog van familieleden ontving Roel de Groot (19 jaar) uit handen van burgemeester Wendy Verkley de bronzen legpenning en een loffelijk getuigschrift namens de Stichting Carnegie Heldenfonds.

Door Ina Verblaauw

In haar toespraak memoreerde de burgemeester de gebeurtenissen van 17 februari. Als geluk bij een ongeluk was de in Wageningen studerende Roel de Groot toevallig in zijn dorp De Zilk en fietste langs de spoorwegovergang van Hillegom en De Zilk. Terwijl de spoorbomen al dicht waren, zag hij een vrouw op het spoor staan. Hij bedacht zich geen moment, gooide zijn fiets aan de kant en trok de vrouw van de spoorbaan, net voor de aankomende trein. Verkley benadrukte dat hij dit deed met gevaar voor eigen leven. De toevallig passerende voetganger Bram Verseveld uit Hillegom ving de vrouw op en alarmeerde de hulpdiensten. De vrouw wenst anoniem te blijven, maar mevrouw Verkley kon melden dat het inmiddels weer goed met haar gaat.

Via de politie kreeg de gemeente Noordwijk het bericht van deze heldendaad en deed een voorstel aan de Stichting Carnegie Heldenfonds om Roel te onderscheiden. Deze stichting reikt onderscheidingen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven een ander hebben gered of dat hebben geprobeerd. Het verzoek werd gehonoreerd en zo kon de onderscheiding worden uitgereikt. Ook de heer Verseveld werd verrast met een mooi boeket.

Meer berichten