Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
Pastorale column

Een vreemd antwoord?

De scholen beginnen deze week weer. Veel mensen hebben de vakantie er weer op zitten. Officieel begint deze maand de herfst alweer. Hopelijk had u of jij een goede en fijne zomer met veel om dankbaar voor te zijn.

Misschien heb je wel moeilijke dingen meegemaakt. Toen wij van vakantie thuis kwamen lag er een rouwkaart omdat onze buurman overleden was.

Wat is er in deze wereld veel moeite en verdriet, dichtbij en ver weg. Het nieuws van de afgelopen zomer is wat dat betreft illustratief: watersnoodramp in Limburg, België en Duitsland, de moord op Peter R. de Vries, een schokkend klimaat rapport, een aardbeving op Haïti, de humanitaire ramp in Afghanistan, nog steeds tekorten op de IC. Noem maar op.

Sommige mensen kunnen door al dit soort ellende niet geloven dat er een goede God is. Als God liefde is dan zou je toch verwachten dat de wereld totaal anders was?

Dat is een vraag waar al ontzettend veel over gezegd en geschreven is en die ik hier niet zal proberen te beantwoorden. Maar wat je ook gelooft of niet gelooft de meeste mensen zijn het er over eens dat er kwaad in deze wereld is.

We kunnen denk ik allemaal verlangen naar een wereld zonder kwaad. En onwillekeurig kan de vraag opkomen: Wat is er mis met deze wereld dat er zoveel kwaad is?

Of het echt gebeurd is weet ik niet, maar het verhaal gaat dat een redacteur van de Britse krant ‘The Times’ begin 20e eeuw aan verschillende scribenten precies deze vraag voorlegde: “Wat is er mis met deze wereld?” Een scribent, Gilbert Keith Chesterton, schijnt daarop als volgt gereageerd te hebben: “Geachte heer, dat ben ik. Met vriendelijke groet, G.K. Chesterton.”

Dat is wel iets om over na te denken als u het mij vraagt. Zou de wereld in het ongerede kunnen zijn omdat onze verhouding tot God verstoord is?

Het goede nieuws van het Evangelie is dat God de wereld niet wil laten zoals deze is. Hij heeft Zijn Zoon naar deze wereld gezonden om een eind te maken aan het kwaad.

Daarvoor ging Hij naar het kruis. Daar verzoende Hij God. In Hem is er weer harmonie en vrede tussen God en mensen. Zoek deze vrede met God. Jezus geeft die, hoort Zijn stem.

Ds. J.A.J. Pater
Wijkgemeente Ichthus

Meer berichten