Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Binder

Louis

We stonden ervan te kijken. Of eigenlijk, we stonden er niet van te kijken. Want we kennen onze parttime plaatsgenoot inmiddels allemaal wel zoals hij zichzelf kent. Louis is een absolute toptrainer.

Dat weet hij en dat vinden heel veel Nederlandse voetbaldeskundigen. Louis, de bekende Noordwijker, de absolute toptrainer, die overigens ook parttime inwoner is van het Portugese Vale do Lobo, durft zijn nek uit te steken. Na de deceptie tijdens de EK lijkt hij de enige persoonlijkheid die de getalenteerde Oranjeselectie terug kan brengen op het juiste pad.

Louis neemt het risico van een totale afgang na het recente debacle van de Nederlandse voetbalselectie. Alleen groot succes is acceptabel en dus is de vraag gerechtvaardigd: ‘Louis, waar begin je aan?’ Recentelijk, bij het uitzwaaien van ‘de Oranje Leeuwinnen’, sprak hij bepaald niet positief over de Oranjeselectie en liet weten: ‘Kijk naar het EK. Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen.’

Zo’n typische uitspraak die past bij de bondscoach die Nederland moet leiden naar het WK in Qatar. Of hij daarin zal slagen ligt nog in de toekomst verborgen. Het antwoord op de vraag waarom hij deze uitspraak deed lijkt nogal voor de hand liggend, hij wist toen al dat hij de bondscoach zou worden en hij wilde bij voorbaat de boel op scherp zetten.

Ik zie de waarde van een deskundige die ogenschijnlijk maar wat roept maar met dat roepen wel degelijk een bedoeling heeft. Officieel kent de gemeenteraad geen coach. Politieke partijen zijn zo georganiseerd dat partijbestuurders slechts de organisatie mogen coachen maar zich buiten het politieke proces dienen te houden. Dus lijkt het nuttig als er zo af en toe een kritisch advies wordt gepubliceerd. Het lijkt nuttig dat de lokale politieke selectie soms even wordt gedwongen om heel serieus na te denken over hun eigen optreden. Dat bijvoorbeeld zetelrovers blijven nadenken over de rechtmatigheid van hun keuzes. Dat moraalridders even worden gedwongen om hun eigen gedrag aan integriteitvoorwaarden te toetsen. Dat de gevestigde macht soms even wordt wakker geschud. Dat men herinnerd wordt aan gemaakte keuzes in het verleden. Dat een agendacommissie erop wordt gewezen dat de planning van vergaderdatums van groot belang is en dat nachtelijke vergadersessies uit den boze zijn. Dat het in Noordwijk niet gaat om een stelletje veredelde sterren maar om gemotiveerde volksvertegenwoordigers die bereid zijn om er alles aan te doen om te presteren. Niet alles afstemmen op verkiezingsresultaten maar vooral ook het belang van alle inwoners voor ogen hebben.

Louis, de voormalig leraar lichamelijke oefening, heeft overal, verstand van, zelfs van het ontwerpen van een spelersbus,. Maar hij is nog even in de Algarve. Hem om advies vragen over het op scherp zetten van de gemeenteraad is nog even niet mogelijk. Dus blijft het, tot we hem persoonlijk hebben kunnen treffen, hier even bij. 

Meer berichten