Afbeelding
Foto: thv

Jansen

Algemeen Bollenpraat

Ongetwijfeld één van de meest bekende namen van Nederland. In Noordwijkerhout wat minder, zij het dat de naam Knelis Jansen van de Schippersvaartweg bij iedereen wel bekend was. Hij had een gezin met drie dochters en vijf zoons. Vier jongens voelden grote drang om naar Amerika te gaan. Piet als eerste, kwam terug om in dienst te gaan, ging er later toch weer heen en trouwde er een bruid van Noordwijkerhoutse komaf. Zag toen zeker geen reden meer om terug te komen en nam het bedrijf van zijn schoonfamilie over. Rein leverde er vanuit Holland de bollen. Een gezamenlijke kassen-onderneming in Florida vloog twee keer, letterlijk, de lucht in. Ook toen al typhoons!

Kees ging ook als 17-jarige naar Amerika en kwam in New Jersey terecht. Natuurlijk ook in de bollen. Die Hollanders kunnen niet anders! Zijn zoon runt nu het bedrijf als Casey Jr., zo gaat dat met namen in de States. Ze hebben nu op een aangekocht bedrijf een heuse Keukenhof nagebootst. Niet zo netjes als in Lisse, maar toch. Bezoekers kunnen er in de uitgebreide tulpenakkers naar hartelust wandelen en foto’s nemen. De door hen uitgetrokken tulpen worden netjes ingepakt om mee naar huis te nemen. Wel wat rijp in onze ogen, maar ja! Kijk op internet eens naar Holland Ridge Farms en de drone laat u de tulpenvelden enz. zien. Leuk detail is de foto van de tulpenrooiende vader Jansen met zijn onafscheidelijke sigaar.

Broer Stan kwam Amerika niet in, kon geen permit krijgen. Is toen naar Canada geëmigreerd en helaas al overleden. Ted en zijn zussen zijn altijd in Holland gebleven.

Aanleiding voor mijn verhaaltje is dat Piet met vrouw en (klein)kinderen deze dagen in Noordwijkerhout was. Als echte Amerikanen wilden ze in korte tijd de roots van hun vader en moeder zien. Het oude dorp is wel heel erg veranderd, maar voor deze trekvogels zijn er toch nog genoeg herkenningspunten, al waren het maar de Witte Kerk en het Gemeentehuis.

Aad van Ruiten

Uit de krant