Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>Vlnr: Peter Duivenvoorde, Theo Alkemade, Anne Koning, Emile Jaensch en Sjaak vd Berg. | Foto: Richard van Egmond.</p>

Vlnr: Peter Duivenvoorde, Theo Alkemade, Anne Koning, Emile Jaensch en Sjaak vd Berg. | Foto: Richard van Egmond.

(Foto: richard van egmond)

Vanaf 23 meter kijken over de velden

Directeur van Landgoed Tespelduyn Peter Duivenvoorde, wethouder Theo Alkemade, lid College Gedeputeerde Staten Anne Koning, burgemeester van Oegstgeest en lid DB Holland Rijnland, Emile Jaensch en wethouder Sjaak van den Berg: met zijn vijven verzorgden ze de officiële opening van het hagelnieuwe uitkijkpunt Landgoed & Golfbaan Tespelduyn, vrijdag 2 juli. 

Dit project van het gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente, provincie Zuid-Holland, regio Holland Rijnland en Landgoed & Golfbaan Tespelduyn.

Duivenvoorde: “Toen wij in 2003 onze plannen om Landgoed Tespelduyn te realiseren aan de Gemeente voorlegden, verzocht de gemeente ook een uitkijkpunt in de plannen mee te nemen.” Tespelduyn heeft in eerste instantie gezorgd dat ze zelf op deze locatie hun landgoed en golfbanen konden realiseren. Al met al is dat zo’n acht jaar in een planologische fase gebleven maar uiteindelijk geconcretiseerd. “In 2014 zijn nieuwe initiatieven ontstaan vanuit de regio om het gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek te ontwikkelen en daaruit zijn in samenwerking met de gemeente de ideeën voor een uitkijkpunt die we in 2003, verder opgepakt.” 

Dit resulteerde uiteindelijk in de opening van het uitkijkpunt op 2 juli. Duivenvoorde laat weten dat het uitkijkpunt openbaar is en vrij toegankelijk voor iedereen: “Bovendien is het punt losgekoppeld van de golfbanen van Tespelduyn. Iedereen die hier staat te genieten van het uitzicht hoeft dus niet bang te zijn om een golfbal om de oren te krijgen.” 

Dat het een publiekstrekker wordt, kan bijna niet uitblijven. Vanaf de zogeheten Terp kijken bezoekers het landschap in, 23 meter hoog, richting Keukenhof. Het is volop mogelijk om hiervandaan te genieten van een panoramische uitzicht. Het uitkijkpunt ligt aan het regionale wandel- en fietsknooppuntennetwerk.  Aan de voet van de Terp is een brug zodat het uitkijkpunt direct vanaf het fietspad toegankelijk is.

Ook past het bij de doelstelling uit het gebiedsprogramma: meer belevingsmogelijkheden langs de routenetwerken voor verschillende gebruikersgroepen; de mooie plekken in de Duin- en Bollenstreek laten schitteren; belevingsroutes ontwikkelen waardoor bewoners en bezoekers kennismaken met de geschiedenis en het landschap en het verhaal van de Bollenstreek. 

Dat is in het kort het idee achter het programma B(l)oeiende Bollenstreek.

Meer berichten