Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p><em>Jan Lamberts</em> </p>

Jan Lamberts

(Foto: PR)
Pastorale column

Groen: veilig terug naar normaal!

Licht aan het einde van tunnel, redenen tot optimisme, eindelijk lijkt het erop of we langzaam ons gewone leven weer echt mogen gaan oppakken, geen mondkapjes meer, veel Nederlanders dromen van een vakantie. De anderhalve meter blijft gehand­haafd. U begrijpt het, ik heb het nog steeds over de coronapandemie, over dik anderhalf jaar dat de wereld en Nederland voorgoed heeft verandert. 

Gelukkig gaat het de goede kant op. Dankzij de vaccinatiecampagne, ik zag op internet dat de laatste tussenstand 14,8 miljoen gezette prikken is, kunnen en mogen we steeds meer. Het is goed dat we straks relatief zorgeloos de zomervakantie in kunnen gaan. Het is ook goed dat de enorme druk op de gezondheidszorg eindelijk afneemt, dat de reguliere zorg weer op gang komt en dat al die mensen die wachten op behandeling en hulp aan de beurt komen.

Het blijft echter wel zaak om alert te blijven. Immers, allerlei varianten van het virus steken de kop op. Ik hoorde deze week op de radio dat het wellicht nodig wordt om een tweejaarlijkse (en voor ouderen en kwetsbaren een jaarlijkse) herhalingsprik te halen. Het virus heeft ons in ieder geval laten zien hoe kwetsbaar, klein en vergankelijk we als mens zijn. De mens heeft de schepping niet altijd onder controle.

Alle signalen staan dus op groen. Groen, de kleur die aangeeft dat het mag, dat het veilig is. Groen is echter ook de kleur van rust en hoop. Groen is de kleur van het zomerse groen. In de kleuren van de kerk wordt dat ook weerspiegeld. De kerk kent vier liturgische kleuren, rood, wit, paars en groen. Wit van de grote feesten, paars van rouwen en vasten, rood van het bloed (Lijdensweek) en Vuur (Pinksteren) en het groen van de rust en de hoop. Sinds een week of twee is de liturgische kleur groen en dat blijft de hele zomer zo, eigenlijk tot aan de komende Advent toe. Die ‘groene tijd’ wordt af en toe door een feest onderbroken maar voor de rest is er dan in de kerk ‘niet zo veel aan de hand’, het is een ‘stille’ tijd. Rust! Groen als kleur van de hoop, verwijst naar de hoop die in alle harten leeft, dat we weer ons leven kunnen gaan leiden, zonder beperkingen en zonder bang te hoeven zijn.

Ik denk dat we met vertrouwen in onze harten die lange periode van rust in kunnen gaan. Het wordt straks echt vakantietijd, vrij van school en werk, mooi weer en lange avonden van gezelligheid vooral buitenshuis. Ik hoop (bid) dat het voor ons allemaal een goede tijd mag worden. Moge de Heer ons ook in die tijd behoeden en beschermen. Al diegenen die al op vakantie gaan of nog thuis blijven in hun vakantie, wens ik een goede en behouden tijd toe.

Maar, blijf voorzichtig!

Pastor Jan Lamberts

Meer berichten