Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: thv
Bollenpraat

Voetbalwedstrijd

Als je in korte tijd zoveel voetbalwedstrijden ziet, heeft dat toch invloed op je denken. De vergelijking dringt zich op dat ook het leven van een bollenman een wedstrijd is. Net zo als bij veel voetballers, bepaalt je geboorte soms al wat je wordt. Beiden moeten trainen, de een op het veld, de ander op school of stage.

Als ze aan de wedstrijd beginnen, zijn beiden fel en energiek. Tot de rust geen greintje moeheid. Voetballers moeten vroeg pieken. De bollenman vóór zijn vijftigste. De voetballer moet ook de 2e helft zonder blessure zien te blijven. De bollenman tot zijn pensioen, dikwijls ook nog daarna, in blessuretijd! De voetballer streeft naar rijkdom en roem, de bollenman alleen naar rijkdom, al is het maar in bollen.

Heel wat minder mooi dan nu, was ons trapveldje in het Leeuwenhorstbos. Weet u het nog? Te klein voor een hoekschop, dan maar de derde corner: “penantie”. Bij de wedstrijd van nu hebben we talloze scheidsrechters. Ook bij ons klinkt het “hee scheids, zie je dat niet? Altijd weer over spuiten, gifmiddelen, huisvesting, werkomstandigheden of gevecht om de bollengrond.

Met veel plezier kijk ik naar het elftal (toeval) van de Bollenjongens op TV West. Die zijn nog niet allemaal aan de wedstrijd begonnen. Ruben lijkt me wel een keeper, heeft overzicht. Alan, de aanvoerder, lijkt het allemaal een beetje te sturen. Niet voor niets een Pennings!

Resumerend, als je voetbal- weglaat, heeft ook het vak veel weg van een wedstrijd. Tal van onverwachte dingen komen op je pad. Neem alleen al de corona: winkels dicht en waar moet je met je bloemen dan heen. Toch zeiden al de elf bollenjongens dit het mooiste vak te vinden. Geen scheids die ze met zijn fluitje stopt!

Aad van Ruiten

Meer berichten