Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
Pastorale column

Goed

Ze vertelde me dat ze niet wist of er een God is. “Maar”, zei deze jonge vrouw, “ik doe gewoon mijn best om aardig te zijn voor iedereen en dan zie ik na de dood vanzelf wel.”

Op dat moment wist ik even niet hoe te reageren. Ja, aardig zijn vind ik ook belangrijk. Maar persoonlijk zou ik het niet op de dood aan laten komen. Wat als er inderdaad een hemel en een hel blijken te zijn?

Dat had ik achteraf willen vragen. En ik had willen vragen of “aardig zijn” dan het criterium is waarop we beoordeeld worden. Je bent een inbreker, je handelt in drugs, je verduistert miljoenen. Maakt niet uit als je maar aardig bent?

Iemand zegt: “Je moet natuurlijk wel je best doen om een goed mens zijn en je naaste liefhebben.” Oké. Maar wat is dan precies een goed mens? Wie bepaalt dat? Ikzelf? Andere mensen? Zouden Adolf Hitler en Joseph Stalin zichzelf als slechte mensen beschouwd hebben? Hadden zij niet lief?

Wanneer ben ik precies een goed mens? Als ik nooit een bekeuring kreeg, nooit een lelijk woord sprak, nooit een leugen vertelde? Wie is er dan goed? Iedereen maakt fouten. Oké, maar hoeveel en welke fouten kan ik dan maken voordat ik niet goed meer ben?

De meeste mensen deugen? Misschien is dat het probleem wel. We willen deugen zonder God en Zijn liefde. Ja, God vindt het belangrijk hoe we met elkaar omgaan. Hij vindt het ook belangrijk hoe we met Hem omgaan. Hij heeft ons geschapen om in liefde met Hem te leven. Zou je dat willen?

Hij heeft uit liefde Zijn Zoon gestuurd. Jezus heeft gezegd: “Ik ben niet gekomen om te roepen rechtvaardigen, maar zondaars tot bekering.” Alleen door Jezus Christus kan het weer goed komen tussen ons en God.

Naast de Heere Jezus aan het kruis hingen twee moordenaars. De een niet beter dan de ander. De één spotte met Hem. De andere bad: “Heere, denk aan mij, als U in Uw Koninkrijk gekomen bent.” Jezus zei tegen hem: “Zeker, Ik zeg u: Vandaag nog zult u met Mij in het paradijs zijn.”

Ds. J.A.J. Pater

Wijkgemeente Ichthus

Meer berichten