Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: thv
Bollenpraat

In de vetwei

Wat is karakteristieker voor Nederland dan koeien in een groene weide. Een paar wolken en verder een staalblauwe lucht. Lang niet alle koeien zijn melkkoeien. Sommigen worden, als ze niet meer gemolken worden, een paar maandjes in een aparte weide gezet om te groeien tot ze slachtrijp zijn. Ze lopen in de vetwei.

Vóór de zestiger jaren, toen er in de bollen nog geen onkruidbestrijdingsmiddelen waren en de koptijd net voorbij was, moesten we allemaal op de knietjes de “vetwei” in, wieden dus. Voor buitenstaanders was het een idyllisch plaatje: in een groen bolgewas, een paar wolkjes en een zonnetje!

Hoe anders is het nu. In de winter wordt al de eerste basisonkruidbespuiting gedaan. De bollen komen dan op in een schoon veld. Later een lichte dosis met een combinatiemiddel en de klus is geklaard. In de dahlia’s en vaste planten wordt in het voorjaar, al heel lang, de lage dosis-methode gehanteerd. Als het onkruid nog klein is, kan je het pakken met heel weinig middel. Zijn er nog bedrijven die een schoffel hebben en wie kan het nog?

Bij de bio-jongens gaat het niet zo eenvoudig. Er wordt proefgedraaid met het verbranden van onkruid: aanstippen. Op leeg land is de nieuwste methode het elektrocuteren van wortelonkruiden. Er is zelfs een subsidie-project voor. In de akkerbouw worden robots ontwikkeld die bepaalde onkruiden herkennen en ze daarna doodspuiten. Die kunnen in de toekomst dag en nacht werken!

Het woord “vetwei” deed me er aan denken hoeveel er veranderd is. In ieder geval voor de bollenjongens; voor de koeien niet!

Aad van Ruiten

Meer berichten