Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Pixabay

Aantal besmettingen en draagvlak voor coronamaatregelen nemen af

In de week van 24 mei tot 30 mei zijn 9741 inwoners van Hollands Midden getest in de GGD- teststraten. Deze testen werden zowel binnen als buiten de regio afgenomen. Van alle mensen die afgelopen week in de GGD-teststraten in onze regio getest werden, testte 9,2% positief. Dat is een daling ten opzichte van vorige week.  

244 inwoners van Lisse werden vorige week getest op het virus. Daarvan kregen 27 mensen een positieve uitslag. Er werden uit Lisse geen ziekenhuisopnames of overlijdens gemeld met betrekking tot corona. In totaal testten 948 personen uit onze regio positief op corona in een van de GGD-teststraten, ziekenhuizen of andere testlocaties. Afgelopen week overleden 6 personen uit Hollands Midden aan de gevolgen van het coronavirus.

Vaccinatie leeftijdsgroepen 1956 tot 1960 met Pfizer of Moderna
Vanaf aanstaande zaterdag krijgen mensen geboren in of tussen 1956 en 1960, die nog niet zijn gevaccineerd, opnieuw een uitnodigingsbrief voor coronavaccinatie op de mat. Personen uit deze doelgroep die nog niet gevaccineerd zijn kunnen bij de GGD worden gevaccineerd met Pfizer of Moderna. Zij kunnen vanaf zaterdag 5 juni online een afspraak maken. Voor 5 juni kan er nog geen afspraak worden gemaakt.
Mensen met deze geboortejaren konden tot nu toe alleen worden gevaccineerd bij de huisarts met AstraZeneca. Dat is een veilig en effectief vaccin voor deze doelgroep. Maar omdat de ouderen en kwetsbare mensen nu allemaal een kans hebben gehad om zich te laten vaccineren, is er nu ruimte gekomen om de mensen die nog niet zijn gevaccineerd ook een ander vaccin aan te bieden.
Mensen die al een eerste vaccinatie met AstraZeneca hebben gekregen, wordt aangeraden om ook de tweede vaccinatie met AstraZeneca te halen. Uit onderzoek blijkt dat dat het meest effectief en veilig is.

Vaccinatieafspraak in de buurt
De GGD Hollands Midden krijgt veel vragen over hoe het kan dat als je een afspraak via www.coronavaccinatie-afspraak.nl wil maken, je niet altijd een afspraakmogelijkheid krijgt voor de dichtstbijzijnde locatie. Dat terwijl er op de locatie nog wel tijden beschikbaar zijn.
Een toelichting: wie online een afspraak maakt krijgt drie opties te zien voor een afspraak. Daarbij kijkt het systeem naar de dichtstbijzijnde locaties. Zo wordt ervoor gezorgd dat mensen zo min mogelijk hoeven te reizen.
Als iemand online een afspraak maakt, worden alle drie de opties bezet gehouden totdat de afspraak is gemaakt. Als het heel erg druk is kan het daardoor voorkomen dat er geen locatie in de buurt zichtbaar is, omdat alle opties in de buurt op ‘bezet’ staan.
Het advies is om even te wachten en het later nogmaals te proberen of om telefonisch een afspraak te maken. Uiteraard werkt de GGD GHOR Nederland eraan om het afsprakensysteem verder te verbeteren.

Nieuwe registratiekaart
De GGD GHOR Nederland heeft geconstateerd dat er bij een aantal mensen een fout op de registratiekaart coronavaccinatie staat vermeld. Op deze kaart staat dat de persoon in kwestie gevaccineerd is met het Janssen-vaccin, terwijl diegene met een ander vaccin gevaccineerd is. Om dit te corrigeren hebben deze personen onlangs een brief met informatie en een nieuwe registratiekaart met de juiste gegevens thuisgestuurd gekregen.

Toestemming registratie bij RIVM
Toestemming voor de registratie van uw vaccinatiegegevens bij het RIVM is vrijwillig. Ook als u uw gegevens niet laat registreren kunt u een coronavaccinatie krijgen. Het RIVM gebruikt de gegevens om bijvoorbeeld te bepalen hoeveel personen in Nederland zijn gevaccineerd en te meten hoe effectief de vaccinaties zijn. De vraag of het RIVM gegevens over uw coronavaccinatie mag registreren, krijgt u tijdens het maken van uw afspraak.
De GGD Hollands Midden wordt veel gebeld dat de vaccinatie niet zichtbaar is bij het RIVM, ondanks dat er wel toestemming is gegeven. Uw vaccinatiegegevens worden pas zichtbaar in ‘Mijn RIVM’ nadat u volledig gevaccineerd bent. Op dit moment haalt het RIVM deze gegevens periodiek op. Er is nog geen automatische koppeling, hier wordt wel aan gewerkt. Dit kan betekenen dat het even kan duren voordat uw vaccinatiegegevens zichtbaar zijn in ‘Mijn RIVM’. Uw vaccinatiegegevens zijn al wel in te zien via www.coronatest.nl.

Uitkomsten gedragsonderzoek 
De uitkomsten van het periodieke landelijke gedragsonderzoek naar corona zijn bekend. Daaruit blijkt onder andere dat inwoners van Hollands Midden, die een al een uitnodiging voor vaccinatie hebben ontvangen, een grote vaccinatiebereidheid hebben; 77% heeft daadwerkelijk een prik gehaald en 19% heeft een vaccinatieafspraak gepland staan.
De vaccinatiebereidheid onder personen die nog geen uitnodiging hebben ontvangen is de afgelopen maand licht gedaald van 88% naar 84%. Van de mensen die al een uitnodiging voor vaccinatie hebben ontvangen is dat percentage veel hoger. Zo heeft 77% daadwerkelijk een prik gehaald en heeft 19% een vaccinatieafspraak gepland staan.

Draagvlak voor maatregelen neemt af
Het draagvlak voor de maatregelen die de sociale contacten beperken (thuisblijven, maximumaantal bezoekers thuis, groepsgrootte buiten) lijkt helaas wel steeds kleiner te worden. Burgers hebben steeds meer moeite om zich aan deze maatregelen te houden. Steeds meer mensen verwachten bijvoorbeeld dat ze na vaccinatie minder afstand gaan houden (32%), dat ze vaker ouderen en kwetsbaren bezoeken (25%) en minder vaak drukte vermijden (22%). Ook thuiswerken neemt weer af, begin januari werkte 69% van de mensen bijna volledig thuis. Begin mei is dit 54%.

Nieuwe sneltestlocaties voor personeel onderwijs en kinderopvang (incl. gastouders)
Medewerkers in het onderwijs en kinderopvang in Zoeterwoude kunnen sinds 2 juni voor een sneltest terecht op OBS Het Koetshuis in Leiderdorp. Vorige week kreeg Alphen aan den Rijn een sneltestlocatie op de Rehobothschool. Voor de start van de werkdag kunnen zij zich tussen 07.00-08.00 uur, bij milde klachten, laten testen. Binnenlopen kan zonder afspraak. Op de website van de GGD Hollands Midden vindt u een lijst met alle sneltestlocaties in de regio. Scholen en kinderopvanglocaties zijn door de GGD HM geïnformeerd over hoe medewerkers hier gebruik van kunnen maken.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl

Meer berichten