Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
Pastorale column

Twee kikkers in de melk

Er gloort licht. Zijn we na anderhalf jaar straks niet meer beperkt? Ons geduld is op de proef gesteld. Hoe volharden wij?

Volgens de apostel Paulus leidt lijden tot volharding, volharding leidt tot karakter en karakter tot hoop. Het was en is lastig om te volharden. Zoals je “Corona-kilo’s” kwijt te raken met beperkte sportmogelijkheden. Het televisieprogramma Nederland in Beweging was en is een alternatief. De instructeurs spreken je toe om in beweging te blijven.

Een stem, die toespreekt en jou leidt. Paulus spreekt over de Heilige Geest. De Geest spreekt a.h.w. in onszelf en kan ons mentaal uitdagen. Net als met sporten wordt er veel van je gevraagd. In plaats van je er tegen te verzetten, roept Paulus op met de situatie om te gaan. Dat is volharding en karakter. Dat leidt tot hoop.

Een beroemd verhaal verwoordt het zo:

Er waren eens twee kikkers. Ze vielen in een halfvolle emmer melk.

Ze probeerden er uit te springen, maar hoe ze ook sprongen, ze konden de rand niet bereiken. Ze zwommen rond en rond, maar ze vonden geen uitweg.

De ene zei: dit is hopeloos. Hij stopte met zwemmen en verdronk. De andere weigerde op te geven. Hij bleef eindeloze rondjes zwemmen.

En toen, door het constante bewegen werd de melk gekarnd tot boter. Hij klom op de klont boter en sprong uit de emmer.


Joost de Bruijn

pastor PG Noordwijk

Meer berichten