Aan de Schelftweg moet een tijdelijke sporthal gaan komen. | Foto: Archief
Aan de Schelftweg moet een tijdelijke sporthal gaan komen. | Foto: Archief Foto: cs

Tijdelijke sporthal komt er en mag wat kosten

Algemeen Politiek

De verwoestende brand die De Schelft op zaterdag 14 november 2020 in de as legde, drukt een belangrijke stempel op de toekomst van verenigingen en organisaties. De gedachte dat er even snel een nieuwe Schelft zou herrijzen, blijkt een onvervulbare wens.

De lokale inwoners liet zich de afgelopen tijd nadrukkelijk gelden. Geruchten waren aanleiding tot actie en die kwam in diverse vormen. Een petitie van de gebruikers met bijna 4000 handtekeningen, een brandbrief van de Sportraad Noordwijk en ook actie van de diverse raadsfracties. Dat leidde tijdens de raadsvergadering van dinsdag tot het inlassen van een interpellatie debat. Hierin wilden vooral DOEN en NZLokaal zich onderscheiden. Zij kwamen met harde kritiek op het college en met name op portefeuillehouder Sjaak van den Berg (NZL).

Geen herbouw

De politiek bleek strijdbaar. Daarbij stond een brief centraal waarin was geopperd om herbouw achterwege te laten en bestaande accommodaties in het Noordwijkse intensief te benutten.

Astrid Warmerdam trok fel van leer en sprak van onrust, onduidelijkheid en groeiend wantrouwen in de politiek. Lisette van der Vossen (NZL) noemde het sluiten van het zwembad een klap in het gezicht van de gebruikers. De VVD hekelde de insteek van DOEN en NZL en fractievoorzitter Van Dormolen sprak van verkiezingsretoriek. Hij had vooral kritiek op de gebrekkige communicatie vanuit het college. De VVD kwam met een motie van afkeuring richting de wethouder, die het overigens niet haalde. Ook de daarna ingezette motie van treurnis kreeg onvoldoende steun.

Optimaal informeren

Wethouder Van den Berg benadrukte dat de ongerustheid prematuur was omdat er 2 dagen later een uitgebreide presentatie was geagendeerd. Hij zei: ‘Onze voorbereiding was gericht op optimaal informeren, waarbij ik me nadrukkelijk bewust was van de betekenis die De Schelft heeft. Er is veel werk verzet en dat heeft tijd gekost.’

In zijn presentatie van donderdag werd iets meer duidelijk gemaakt over de onderzoeken van bureau Olco, wat uiteindelijk een aantal opties opleverde. Plus de motivatie om het zwembad vanwege de hoge kosten niet te heropenen.

De deur ging echter weer op een kiertje door mogelijke subsidies vanuit het Rijk. Het college wil in ieder geval op korte termijn een tijdelijke sporthal realiseren op een nabijgelegen terrein aan de Schelftweg.

Keuzes maken

Als één ding na onderzoek en raadsdebat duidelijk is geworden, dan is het dat er feitelijk nog heel veel onduidelijk is en dat politiek-emotioneel reageren geen rationele resultaten opleverde. Er moeten simpelweg keuzes worden gemaakt waarbij de financiering centraal staat. Die financiering wordt binvloed door o.a. het ontbreken van reserves en door de verzekeringsuitkering. De Schelft was verzekerd voor 9 miljoen euro. Er volgt echter geen volledige uitkering omdat het zwembad niet is afgebrand.

De behoefte van de gebruikers, samen met de jaarlijkse exploitatiekosten, zijn de basis voor de keuzes. Duidelijk is dat een keus voor meer dan alleen een accommodatie voor sport zal leiden tot een gat in de meerjarenbegroting. Ook al omdat Noordwijkerhout in tegenstelling tot Noordwijk geen reserveringen deed voor herbouw.

Wethouder Van den Berg benadrukte dat we in een nieuwe tijd leven met de accommodatienormen en de parkeernormen van nu. Herbouw op dezelfde plek noemde hij wel de meest wenselijke optie vanwege de procedures.

Een deel van de politiek wilde dus nog niet alle hoop op een Noordwijkerhouts zwembad opgeven. Daarnaast kreeg de bouw van een tijdelijke sporthal veel steun. Vanuit de raad werd ook benadrukt dat er in de nieuwe Schelft wel ruimte moet zijn om grote feesten, zoals het jaarlijks carnaval, te kunnen blijven organiseren. Er volgt nu een periode van veel overleg en dan zou er mogelijk in de raadsvergadering van juni een voorlopig besluit kunnen worden genomen.

Uit de krant