Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: krolFoto

Herdenken en kranslegging alle kernen

Tijdens Dodenherdenking legde burgemeester Wendy Verkleij een krans bij het oorlogsmonument op de Oude Zeeweg in Noordwijk en bij het monument ’s Heerenloo. Later die dag volgde de kranslegging bij het monument ‘Geloof, Hoop en Liefde’ voor de Heilig Hartkerk in de Zilk en bij het gemeentehuis in Noordwijkerhout.

De kransen werden geplaatst namens de gehele gemeenschap. Helaas ook dit jaar zonder publiek en zonder een herdenkingsdienst vooraf. Wel waren bij de kransleggingen enkele veteranen, gemeenteraadsleden en was in Noordwijkerhout ook kinderburgemeester Tess van Eijk aanwezig.

Via BO was een digitale dodenherdenking te volgen en gaf Verkleij online een speech. “Ieder jaar staan we stil bij alle oorlogsslachtoffers. Nederland stond in 2019 en 2020 stil bij het thema 75 jaar vrijheid. Dit jaar is het thema ná 75 jaar vrijheid. Hoe vrij zijn wij in Nederland? En staan we voldoende stil bij alle vrijheden die we hebben sinds 1945? Om deze vragen te beantwoorden is het van belang om terug te kijken naar de periode na de Tweede Wereldoorlog. Toen is er een vrije, democratische rechtstaat opgebouwd om onze vrijheid te verzekeren. In de afgelopen 75 jaar hebben we gebruik kunnen maken van vele vrijheden: de vrijheid van meningsuiting, kiesrecht, godsdienst en onderwijs. Maar ook aan het individueel zelfbeschikkingsrecht en emancipatie van de vrouw en de legalisatie van het homohuwelijk. Binnen de regels van de wet hebben we een bijna een onbeperkte vrijheid gekregen om te doen en laten wat we willen en onze levens vorm te geven.” Verkleij haalde ook coronacrisis aan en noemde het ‘de eerste confrontatie met beperking van onze vrijheid na de Tweede Wereldoorlog’. “We leven nog altijd met noodzakelijke vrijheidsbeperkingen maatregelen die veerkracht en doorzettingsvermogen van iedereen vragen. Gelukkig kunnen we weer vooruit kijken en ons, als we het willen, want dat is ook vrijheid, laten vaccineren.” 

Er waren bijdragen van onder andere Harpe Davids, zangeres Pien Warmerdam, pastoor Martien Straathof en kinderburgemeester Tess van Eijk. Verkleij legde ook nog een krans bij het monument bij ‘s Heeren Loo.

Meer berichten