Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: thv
Bollenpraat

Toerisme

Iedereen weet dat de Bollenstreek tegen het einde van april op z’n mooist is. Weliswaar zijn de tetjes groen geworden, maar de tulpen komen rap in bloei. Ondanks alle corona-ellende komt het toerisme op gang. Dan maar met een stikkezakje brood en een thermoskan koffie op weg. Het muurtje rond de Witte Kerk is groot genoeg, op de nieuwe bank wel inschikken.

Dat het bollentoerisme mogelijkheden biedt, laat Casey Jansen in New Jersey zien. Zijn Tulip Farm wil de toeristen de sfeer van de Hollandse tulpenvelden laten proeven. De eerste tuin in 2018 was een onverwacht groot succes. Na drie bedden steeds een breed graspad om foto’s te nemen. In 2019 al honderdduizend bezoekers, veelal uit de grote steden van het oosten van de V.S. In 2020 waren er drie miljoen tulpen geplant toen de regering alles, wegens corona, blokkeerde.
Ongetwijfeld had Casey hetzelfde gevoel als Bart Siemerink van Keukenhof. Die maakt het al voor de tweede keer mee. In Amerika lijkt de tuin dit jaar open te gaan. Zelfs zonder uit de auto te stappen zou je er rond kunnen rijden!

Hoe gaat het nu bij ons? Wegblokkades lossen niet veel op. De toeristen zakken, als op een waterbed, allemaal tegelijk naar de volgende hotspot. De meesten hebben moed gekregen omdat ze al zijn ingeënt. Het mooie weer doet de rest. Vrije tijd hebben ze genoeg. De nodige keren wordt me gevraagd wat ik vind van “al dat volk” in de bollen. Eén antwoord: geweldig! Nu alleen nog een fonds waaruit kwekers onverhoopt eventuele schade kunnen claimen. Dan het vragen van entree voor een bollenveld; wat dat met gastvrijheid te maken heeft, weet ik niet. De banieren langs de Gooweg roepen toch juist op tot die gastvrijheid.

Al met al weet nu iedereen wel weer dat, vooral in het voorjaar, voor hotels, restaurants en campings de bollenvelden van levensbelang zijn. Nu Keukenhof nog, want op 9 mei is het alweer schluss.

Aad van Ruiten

Meer berichten