Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>De commissieleden bij het bloemenmoza&iuml;ek. | Foto: pr</p>

De commissieleden bij het bloemenmozaïek. | Foto: pr

(Foto: archief, Piet de Boer. )

Feestcommissie viert eeuwfeest

“Onze voorjaarsactiviteiten, zoals Koningsdag en de mozaïekwedstrijd komen door de geldende beperkingen nog te vroeg, maar als alternatief organiseren wij wel een superleuke pubquiz,” laat commissielid, Rob Hulsebosch, weten. Hierover wordt huis-aan-huis nog een flyer verspreid en staat meer info op de website.

“Uiteraard mag de vlag uit Koningsdag, 27 april: “En maak gerust iets moois van uw huis. Want wie weet bent u een van de gelukkigen die verrast wordt met een heerlijke taart!” Ook zullen op 4 mei, in samenwerking met omroep BO, de Oranjeverenigingen van Noordwijkerhout en Noordwijk, lokale beelden in het kader van dodenherdenking worden uitgezonden. De bijbehorende kransleggingen in de verschillende gemeentekernen komen ook in beeld, maar zullen helaas zonder publiek plaatsvinden.

“Wat wij dit jubileumjaar nog kunnen doen is nog niet helemaal duidelijk, maar dat we nog van ons zullen laten horen, is zeker.”

Stukje historie

Zoals gezegd, bestaat de commissie 100 jaar en werd opgericht op verzoek van de pastoor en onder voorzitterschap van Gerrit Schilder, samen met nog zeven dorpsgenoten. In de loop der jaren werden er allerlei activiteiten georganiseerd. Zoals de inhuldiging van een priester, de feestweek met kermis, de Koninginne- en later Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Uiteindelijk kwamen daar ook de minder officiële evenementen bij zoals de schaats- en mozaïekwedstrijden, Heel De Zilk bakt en het kerstzingen.

“Eenmalige feestjes waren er ook. Denk aan het grote huwelijksfeest van onze huidige Koning en Koningin met Zilkse lookalikes en de legendarische playbackshow gepresenteerd door de enige echte Jacques D’ancona.

100 mooie jaren dus, vol met herdenken en vieren. Het was echter niet alle jaren feest. Zo was er in de crisisperiode van 1923 tot 1936 en tijdens de Tweede Wereldoorlog geen kermis. Ook afgelopen jaar moesten we door de corona uitbraak onze plannen in de ijskast zetten, in afwachting van betere tijden. Zoals de verwachting nu is, kunnen we later dit jaar gelukkig de draad weer oppakken om samen onze 100-jarige verjaardag te vieren.”

Meer berichten