Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Gender

Langzaam maar zeker komen de gemeenteraadsverkiezingen in beeld. Deze week doet GroenLinks de oproep aan inwoners om zich te melden als kandidaat-politicus. Waarbij het biologische geslacht belangrijker zou zijn dan kennis en kunde. Met andere woorden, liever vrouwen dan mannen.

Ik kan dit soort discussies niet erg kan waarderen. Deze week hoorde ik de sympathieke Marleen Hendrickx uitleggen dat we heel naïef omgaan met geaardheid, sekse, gender en alle andere varianten die bij mensen voorkomen. Zij benadrukte dat ieder mens recht heeft om helemaal zichzelf te zijn. En dat de normen die wij aan mensen, hun geaardheid en gevoelens toeschrijven, voortkomen uit onwetendheid. Deze Marleen Hendrickx is intersekse en sprak daar heel open over op tv. Maar goed, onze progressieve politiek denkt nog even in het onderscheiden van mannen en vrouwen.

In de Noordwijkse raad doen de vrouwen vooral hun best zich te onderscheiden. Vaak in de zogenaamde underdogpositie. Vorige week nog plakte een commissielid zich het nooit uitgesproken stempel van ‘gekkie’ op. Deze week was het haar fractievoorzitter in de gemeenteraad, die de heel verontwaardigd de slachtofferrol opeiste en zichzelf het nooit uitgesproken ‘dom blondje’ opplakte. Dit noemen we ‘politiek van de kouwe grond’ zoals mijn aloude mentor mij voorhield.

Inmiddels kunnen we ons voorbereiden op een periode van dit soort onvolwassenheid. Met soms hele steekhoudende maar veel vaker onzinnige kritiek op personen en hun partijen. Politici veranderen per definitie wanneer het op verkiezing en vooral op herverkiezing aankomt. Waarbij de meer ervaren spelers vaak de vloer aanvegen met hun tegenstanders.

En daar heb je het volgende fenomeen. Ervaren of onervaren. Onervarenheid kan soms heel charmant overkomen en ervarenheid maar al te vaak als onsympathiek. Ik pleit in bestuursfuncties en voor lokale politici voor een tienjarige carrière. Eerst twee jaar in de commissie om kennis te maken met de eigen kleine wereld van de dorpspolitiek. Vervolgens een termijn om aan de hand van de fractieleiding een eigen rol te spelen in de besluitvorming. En vervolgens de afsluitende vier jaar waarin je daadwerkelijk op basis van kennis, kunde en ervaring een beslissende factor kan zijn. En daarna de bloemen en een mooie speech van de burgemeester. Als men het hart op de goede plaats heeft, kan er nog een periode volgen waarin men zich als mentor inzet bij de opleiding van krachtige jonge talenten. Daarna mogelijk nog een lintje van W.A.

Helaas, mijn inzichten doen er even niet toe. In aanloop naar de verkiezingen zal de jacht op populaire inwoners, die met een sterke achterban voor veel stemmen kunnen zorgen, gewoon weer de voorkeur hebben. Kundige en liever op de achtergrond acterende Noordwijkers worden snel over het hoofd gezien. Echte kwaliteit zal zeker niet reageren op een openbare oproep om zichzelf aan te melden. Geloof mij, echte kwaliteit wil gevraagd worden.

Meer berichten