Afbeelding
Foto: thv

Coöperatie

Algemeen Bollenpraat

Vorige week moest ik naar het Westland om reparatieglas te halen voor de, onder sneeuwdruk, gebroken ruiten. Nu ook weer via de route die ik jarenlang s’nachts reed naar de Bloemenveiling Westland. Toen nog CCWS, de Coöperatieve Centrale Westlandse Snijbloemenvereniging. Een herbeleving.

In mijn tijd, 1965, begon iedere Noordwijkerhouter als bloementeler bij de veiling in Rijnsburg. Hij bracht daar al zijn handel heen. Aalsmeer was voor de rozen en het Westland voor de anjers. Handelaren en exporteurs hadden natuurlijk behoefte aan het totale pakket. Gewiekste tussenhandelaren zorgden daarvoor. Gemakkelijk verdiende commissie, want kwekers hadden een veilplicht op de veiling waar ze lid waren. Allemaal volgens de regels van de verschillende veilingcoöperaties. Dat begon te knellen. Dure tulpen in Aalsmeer of narcissen in het Westland veroorzaakten scheve gezichten bij hondstrouwe leden. Ook daar werd een oplossing voor gevonden. Zo kon je vader, je vrouw of je -niet kweker-broer op een andere veiling lid worden. Dat kon natuurlijk niet lang duren. De jaloerse tamtam begon te trommelen. Diverse leden werden op hun veilplicht gewezen; het leek einde verhaal. Totdat de veilingen met het gastzenderschap op de proppen kwamen. Zij het met een hoger veiltarief. Al die handel uit de Bollenstreek was heel aantrekkelijk voor de klok!

Hoe is het nu? Alle bloemenveilingen zijn gefuseerd tot Royal Flora Holland, je kunt veilen waar je wilt. Toch nog onder het vaandel van de coöperatie. Hoe lang nog? Allereerst is het veilingtarief drastisch omlaag gebracht; nu zorgen partij- en karheffing voor de grootste opbrengst.

Drie jaar geleden vonden enige heel grote tulpenbroeiers in Noord-Holland het allemaal toch nog te duur en traden uit, ondanks de coöperatieve betalingszekerheid die ze moesten opgeven. Deze winter toont aan dat het systeem van veilen nog springlevend is. Dankzij de enorme vraag naar bloemen, worden voor de klok prijzen gemaakt die je een jaar geleden voor onmogelijk zou houden. Daar steken de vooraf gemaakte contractprijzen schril bij af. Ergo: toch maar bij de coöperatie blijven!

Aad van Ruiten

Uit de krant