Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:

Sneltestlocatie in De Jutter

Op vrijdag 16 april opende de sneltestlocatie in Openbare Basisschool De Jutter (Alk 82) in Noordwijk haar deuren. Deze locatie gaat de sneltestlocatie in Noordwijkerhout vervangen. Vanaf dit moment kunnen alle scholen, kinderopvang- en gastouderorganisaties uit de gemeente Noordwijk op deze locatie terecht. 

Eerder opende de GGD Hollands Midden al sneltestlocaties op scholen in de gemeenten Bodegraven- Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Teylingen en Waddinxveen. 

Op de locaties kunnen álle medewerkers van het primair- en voortgezet onderwijs en kinderopvang die werken in de betreffende gemeente zich laten testen. Scholen en kinderopvanglocaties ontvangen bericht van de GGD Hollands Midden hoe hun medewerkers hiervan gebruik kunnen maken.

GGD Hollands Midden vindt het belangrijk om medewerkers in het onderwijs en de kinderopvang de mogelijkheid te bieden om dichtbij, snel en betrouwbaar getest te kunnen worden op corona om zo verspreiding van het virus te voorkomen.

Hoe werkt het?
Medewerkers kunnen zich zonder afspraak en voor aanvang van de werkdag op deze locaties laten testen. Al vanaf 07.00 uur zijn zij welkom (tot 08.00 uur). Als zij in quarantaine zitten kunnen zij zich hier alleen op of na dag 5 laten testen. De GGD gebruikt een antigeensneltest, zodat de uitslag na 15 minuten bekend is. De locaties zijn coronaproof ingericht. 

Ervaring met sneltesten
GGD Hollands Midden heeft al langere tijd positieve ervaring met sneltesten. De mogelijkheid voor onderwijs- en de kinderopvangpersoneel om een sneltest te doen kan sinds januari op afspraak, op de reguliere GGD-testlocatie in Leiden. Hoewel personeel nog steeds op afspraak terecht kan in Leiden, bieden we de sneltest nu dichter bij de doelgroep aan én voor aanvang van de werkdag. 

Waarom inzet van sneltesten?
Nu de scholen en kinderopvangcentra weer geopend zijn, staan onderwijs- en pedagogisch medewerkers regelmatig voor een dilemma. ‘Mijn klachten kunnen passen bij corona. Ik blijf thuis en laat mij testen, want ik wil geen risico nemen. Het gevolg is dat mijn klas geen leraar heeft vandaag en misschien ook morgen, want de uitslag heb ik niet meteen.’

Het doel is dan ook door middel van sneltesten direct duidelijkheid te geven en op die manier de verspreiding van het virus te voorkomen. Daarmee dragen we bij aan de continuïteit van het onderwijs en de kinderopvang en hopen we rust te brengen bij ouders en medewerkers.

Meer berichten