Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>Het nieuwe &#39;bankje&#39; vanaf de rug gezien: op marktdagen is het niet mogelijk om hier te zitten. | Foto: Chris de Jong.</p>

Het nieuwe 'bankje' vanaf de rug gezien: op marktdagen is het niet mogelijk om hier te zitten. | Foto: Chris de Jong.

“Deze nieuwe bank slaat nergens op!”

Het zal menig Noordwijkerhouter zijn opgevallen dat sinds deze maand op het muurtje van de Witte Kerk een nieuwe zitplaats is gecreëerd. Althans: voor wat er voor door moet gaan. Tijdens de raadsvergadering in december 2019 dienden vijf fracties een motie in, waarin men vroeg of het verdwenen bankje voor de Witte Kerk weer terug kon komen, omdat het bankje, dat verdween tijdens de renovatie van de tuin en het muurtje rondom de Witte Kerk, werd gemist als ontmoetingsplek. Bij de herinrichting was echter geen rekening gehouden met de terugkomst van het bankje en er moest een nieuw ontwerp komen. De kosten voor het nieuwe bankje (bijna 5000 euro) komen uit het budget van de nieuwe Centrumvisie.

De redactie ontving een mail van André Duivenvoorde.

Hij is verbaasd over wat hij zag: “Begin vorige week fietste ik langs het muurtje van de Witte Kerk in Noordwijkerhout. He, dacht ik, een nieuwe schutting op het muurtje. Zeker om affiches aan te brengen voor evenementen in het dorp. Leuk! “Nee,” zei een bekende terplekke tegen me. “Dit is de nieuwe bank, de vervanger van de in 2018 gesloopte bank.” Ik viel even stil. Ik keek naar het nieuwe bouwsel.

Erg smalle zitplaatsen, niet zo comfortabele rugleuningen, geen armleuningen aan de buitenkant en ik schatte dat er maximaal vier tot vijf personen op kunnen zitten. Nee, deze “bank” haalt het bij lange na niet bij de vorige ruim bemeten bank op de Steeg, die ook nog eens op een veel betere plek stond. Daar konden wel minimaal vijftien mensen zitten! Een paar dagen later fietste ik door Noordwijk. Wat veel ruime zitbanken staan daar, viel me op. Zowel in Noordwijk Binnen als in Noordwijk aan Zee. Daar is niet op een euro gekeken. Tsja, alles natuurlijk in het kader van het streven om van Noordwijk “een mondain bad-en kuuroord” te maken.

De nieuwe “bank” in het centrum van Noordwijkerhout kost maar liefst 4950 euro. In de bouw noemt men dat een sluitpost. Dat betekent dat Iets een lage prioriteit heeft, als laatste in de begroting staat en niet teveel mag kosten.

Gemeente Noordwijk, zet of een heel goede ruime bank in het centrum van Noordwijkerhout op een goede plaats neer, of doe niets. Deze bank slaat nergens op!”

Meer berichten