Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
De eerste dag op priklocatie Leeuwenhorst begon met een bijzonder grote schok. | Foto: Ina Verblaauw
De eerste dag op priklocatie Leeuwenhorst begon met een bijzonder grote schok. | Foto: Ina Verblaauw (Foto: )

Man overlijdt op eerste prikdag Leeuwenhorst

Per vandaag zijn twee nieuwe vaccinatiecentra geopend. Naast de al bestaande locaties Leiden, Gouda en Alphen a/d Rijn zijn er nu ook centra in Bergambacht en Noordwijk NH Hotel Leeuwenhorst. De locatie zou vanmorgen maandag 12 april om 11.00 uur feestelijk worden geopend door Burgemeester Wendy Verkley. Echter, om kwart over acht deed zich een fatale calamiteit voor.

Door Ina Verblaauw & Cor de Mooy

Een 77-jarige man zakte, nadat hij het Pfizer-vaccin kreeg toegediend, op de parkeerplaats in elkaar. Dit was na de voorgeschreven 15 minuten wachttijd na het toedienen. Zijn zoon was in de buurt en snelde naar Leeuwenhorst. De ambulance, die snel ter plekke was, bracht de man met zijn zoon naar het LUMC, waar hij kort na de klok van elf is overleden.

Grote impact

Woordvoerder Carin Boon van GGD Hollands Midden reageert geschokt. “Dit heeft echt een ontzettende grote impact. In de eerste plaats natuurlijk op de familie. Daarnaast natuurlijk ook op onze medewerkers.”

De GGD heeft diezelfde morgen contact gehad met de familie van het slachtoffer. “Wij zullen ook verder in contact blijven met de familie”, verklaart Carin Boon. Volgens GGD Hollands Midden Directeur Publieke Gezondheid Sjaak de Gouw kan de familie op steun rekenen.

Voor de medewerkers in Leeuwenhorst is meteen nazorg en ondersteuning ingeroepen. “De impact die dit heeft op het personeel is natuurlijk erg groot. Per medewerker wordt gekeken wat er nodig is”, aldus de woordvoerder. “Sommigen gaven te kennen gewoon door te willen en te kunnen.” Hierdoor kon men doorgaan met vaccineren.

De locatie Leeuwenhorst blijft dus gewoon open. De feestelijkheden rond de opening werden vanzelfsprekend wel geannuleerd.

Over de oorzaak is vooralsnog niets bekend. “Het is nu nog veel te vroeg om hier iets over te kunnen zeggen”, aldus Boon. “Wat wij wel weten is dat dit middel Europees is goedgekeurd en dat de bijwerking heel zeldzaam zijn. De aanname dat het Pfizer-vaccin niet goed zou zijn is dus geheel niet op zijn plaats.” Verder onderzoek moet uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak is. Bij het ter perse gaan van de krant was dit dus nog niet bekend. “Het RIVM en het bijwerkingencentrum Lareb zijn geïnformeerd en zullen onderzoek gaan doen”, zo meldt de website van de GGD.

Leeuwenhorst

Locatie Leeuwenhorst is dagelijks geopend van 8.00 tot 15.30 uur voor mensen die het Pfizer vaccin toegediend krijgen door de GGD-artsen en van 16.30 tot 21.00 uur voor mensen die het Astra Zenica-vaccin krijgen toegediend door de huisartsen. De locatie telt 10 priklijnen, waarvan er overdag vier zijn opengesteld voor het Pfizervaccin en zes lijnen in de avond voor het Astra Zeneca-vaccin.

De locatie is bijzonder ruim opgezet en alle veiligheidsmaatregelen zijn in acht genomen. Op dit moment worden de 73- en 74-jarigen gevaccineerd. “We kunnen 20.000 prikken per dag zetten op deze locatie”, aldus Pieter Haasbeek, eindverantwoordelijke voor de bron- en contactonderzoeken, call centra, teststraten en vaccinatie locaties. Het openen van de locatie Leeuwenhorst betekent niet automatisch dat mensen uit de directe omgeving opgeroepen worden hier hun prik te halen. Die verspreiding blijft over de vijf locaties in het gebied Hollands Midden.

Meer berichten