Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Dorine Meijer, collectiespecialist, geeft leestips over mediagebruik bij kinderen.
Dorine Meijer, collectiespecialist, geeft leestips over mediagebruik bij kinderen. (Foto: pr)

Lekker lezen: leestips van de Bibliotheek Bollenstreek

Leestips • Dit keer krijg je leestips van Dorine Meijer, collectiespecialist Bibliotheek Bollenstreek. “Voor veel onderwerpen kan je als ouder putten uit eigen ervaring of kijken hoe je ouders dat deden. Maar rondom mediagebruik kan dat vaak niet. Gelukkig zijn er in de bibliotheek van 26 maart t/m 2 april de Media Ukkie Dagen, met daarin aandacht voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Je krijgt tijdens deze campagne tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen jouw gezin en antwoorden op vragen over mediawijsheid. Kijk op www.bibliotheekbollenstreek.nl/mediaukkie voor de onlineactiviteiten. En voor wie er over wil lezen of ermee aan de slag wil hebben we een aantal handige en leuke leestips.

De schermwijzer / Peter Nikken en Dian de Vries
De ondertitel bij dit boek is: ‘Praktische gids voor (groot)ouders over schermtijd, social media, gamen en online veiligheid.’ En dat is precies wat dit boek is. Het geeft antwoord op allerlei vragen van ouders over (digitale) mediaopvoeding. Ook vind je er informatie over de mediadiamant, een handig hulpmiddel bij mediaopvoeding. Per leeftijdscategorie geeft het boek antwoord op vragen die voor die leeftijdsgroep relevant zijn. Zo kan je je ook alvast voorbereiden op de volgende leeftijdsfase en meegroeien met de mediaontwikkeling van je kind.

Samen zeggen we DAG*!/ Carlijn Hermes (ook als e-book)
Dit is een boek met praktische adviezen, waarbij ook de rol van de ouders uitgebreid aan bod komt. Want volgens de schrijfster zijn ouders van belang in de mediaopvoeding. Zij wil ouders en kinderen zich bewust laten worden over schermgebruik en ze reikt concrete handvatten aan om je (als gezin) gelukkiger te voelen in de digitale wereld. De auteur geeft hiervoor een concreet healthy digital lifestyleplan, waarmee je dat kan bereiken. Veel adviezen zijn ook bruikbaar voor andere opvoedterreinen.

Mijn perfecte puppy / Kay Woodward
Bij dit kleurrijke boek hoort een gratis app, waarmee je wat je leest via een ‘eigen augmented reality-puppy’ ook zelf kunt doen. In het boek leer je in woord en beeld onder andere hoe je een hond verzorgt, hoe je trucjes aanleert en wat een puppy eet. De virtuele puppy is een mooie aanvulling op het zelfstandig te gebruiken boek, die kinderen zullen waarderen en waarmee je samen een nieuwe vorm van leesplezier kunt ontdekken.

Extra leestip
En tot slot een extra leestip van Roxanne Heemskerk, Bibliothecaris in Oegstgeest:

Lees je digiwijs-serie: bv. ‘Nep’ / Caja Cazemier
In deze serie, uitgegeven door Zwijsen, vertellen bekende jeugdboekenschrijvers verschillende verhalen, die allemaal een andere kant van 21e-eeuwse (digitale) vaardigheden belichten; zoals het herkennen van nepnieuws, gameverslaving en cyberpesten. Het zijn actuele, toegankelijke verhalen, geschreven in de leefwereld van kinderen rond 10 jaar. Handig om rond te laten slingeren in huis, om zo de kinderen onbewust te laten nadenken over je online-aanwezigheid.

Meer berichten