Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>De ondernemers doen zichtbaar hun best en benutten kansen maar bij velen zijn de problemen erg groot. | Foto: WS</p>

De ondernemers doen zichtbaar hun best en benutten kansen maar bij velen zijn de problemen erg groot. | Foto: WS

(Foto: )
Politiek

Rijkssteun soms onvoldoende

Noodkreten van individuele ondernemers tijdens indringende gesprekken bleken voor de politiek een bijzondere ervaring. De persoonlijke en zakelijk nood werd in een aantal gevallen in vertrouwen met elkaar gedeeld. Het openlijk schetsen van persoonlijke situaties zou, volgens NOV-voorzitter Arjan van den Akker, bij de aanwezige Noordwijkse raads- en collegeleden de ernst van de situatie nog duidelijker hebben gemaakt.

De coronacrisis treft het Noordwijkse bedrijfsleven in een groot aantal gevallen bijzonder hard. Een deel van de ondernemers weet zich nog wel te redden maar bij een veel belangrijker deel is de nood nauwelijks meer te beschrijven.

Er is in veel gevallen sprake van grote financiële problemen die niet zomaar even zijn op te lossen. Dit leidde deze week tot een digitale bijeenkomst om de Raad deelgenoot te maken van de situatie waar veel ondernemers mee te maken hebben. Het ging daarbij vooral om de schrijnende problemen duidelijk te maken en met elkaar over mogelijke oplossingen van gedachten te wisselen waarbij de eerste resultaten al werden geboekt.

Het initiatief van de Noordwijkse Ondernemersvereniging in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noordwijk, werd geboren uit moeilijke situatie die op dit moment door heel veel ondernemers wordt ervaren. Zowel in de horeca als in de retail zijn er een groot aantal zeer schrijnende voorbeelden van bedrijven en bedrijfjes die door de coronamaatregelen zijn getroffen. Naast een algemene sessie hebben een aantal van de getroffen ondernemers bovendien in kleinere sessies hun verhaal uit de doeken kunnen doen.

Brandbrief

Eerder had het NOV-bestuur een brandbrief uitgestuurd met daarin niet minder dan 30 aandachtspunten. Toch waren het vooral de persoonlijke en aangrijpende verhalen van ondernemers die volgens Arjan van den Akker, een diepe indruk achterlieten. Het horen van het echte en persoonlijke verhaal is dan toch weer net wat anders dan iets in de krant lezen over de moeilijke situatie. De raad gaat deze week een verordening vaststellen waarin het geven van steun vanuit de gemeente formeel moet worden geregeld. Hiervoor zou €250.000 beschikbaar zijn.

Acute nood

De signalen, die er ook al eerder waren, dat de maatregelen zoals genoemd en de maatregelen vanuit het Rijk niet voldoende zijn, zouden heel serieus zijn ervaren. De steun vanuit de overheid moet weloverwogen worden ingezet. Daarbij moeten procedurefouten worden voorkomen en zal bovendien aan de wettelijke voorwaarden moeten worden voldaan.

De nood is bijzonder hoog. Het gaat het in veel gevallen om noodzakelijk directe en zeer snelle steun. Daarbij is het vooral voor de aanvragers ook heel belangrijk wat er allemaal moet worden gedaan en overlegd om voor snelle hulp in aanmerking te komen. De steun moet vooral op zeer korte termijn worden verleend omdat er sprake is van onwaarschijnlijke acute nood.

Meer berichten