Afbeelding
Foto: pr

Brave New World

Algemeen Bollenpraat

Al in 1932 schreef Aldous Huxley dit science-fiction boek. Hij schetste de toestand in de wereld rond het jaar 2540. Het klonen van mensen is mij bijgebleven als meest opvallend detail. Waarom? Ook toen het boek geschreven werd leek het ideaal om mensen die totaal hetzelfde zijn, te kunnen maken. Dat speelt in deze dagen ook. Luister naar de vele politici die proberen je voor hun karretje te spannen. Indringend kijken in de camera en zeggen dat ze de wijsheid in pacht hebben. Dankzij corona zijn we verlost van de massa-bijeenkomsten die bij de verkiezingen horen en van de juichende kloontjes van de spreker. Huxley heeft het over de manipulatie van de psyche. Ook schetste hij een consumptie maatschappij vol overbodige spullen.

Een van de meest opvallende nieuwelingen aan het verkiezingsfront lijkt me de Boer-Burger-Beweging. Alhoewel misschien pas ver in de toekomst, pleiten zij ervoor om in de Oostvaardersplassen 300.000 huizen te bouwen. Ruimte genoeg, open land en nu al bijna een woestijn. Het bespaart heel veel dierenleed en er blijft natuur te over! Het zou bovendien de nodige claims op boerenland verminderen.

Nu zou Huxley met stijgende verbazing rondkijken naar wat er in de wereld is. 7 miljard bewoners op deze aarde met al de problemen van dien, kon hij zich vast niet voorstellen.

In de plantenwereld gaat het zelfs zover, dat je van een goed groeiend plantje een slechte eigenschap kunt uitschakelen of zelfs een heel goede kunt toevoegen zonder te kruisen. De CRIDR-Cas methode. De “Gouden Rijst” bestaat al 20 jaar. Voor de bollenjongens is de hoop op zuurvrije tulpen, rotvrije narcissen en snotvrije hyacinten.

Eerst maar een politieke “Brave New World”!

Aad van Ruiten

Uit de krant