Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Binder

Aan de bak

Er komen belangrijke tijden aan voor Noordwijk. En dan vooral voor het bedrijfsleven en de werkgelegenheid. De verregaande maatregelen om de pandemie te bestrijden laten diepe sporen na. Vooral voor Horeca en Retail maar daarnaast ongetwijfeld ook voor de toeleveringsbedrijven.

Voorlopig blijft er grote onzekerheid over de toekomst. Deskundigen waarschuwen nadrukkelijk voor langdurige aanwezigheid van het virus en de mogelijk steeds weer opduikende mutaties. Met alle denkbare gevolgen van dien. Er zijn inmiddels groeiende aantallen van mensen die op de een of andere manier het allemaal beter weten. Die via de eigentijdse wereldwijde ten dienste staande media zoals Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Skype, YouTube, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Tumbler en wat al niet, zin en onzin verkondigen. Voor de jongeren is het vooral de fun. Voor een beperkt aantal binnen de oudere generatie misschien een middel om recente foto’s van kleinkinderen te kunnen bekijken of te laten zien. Maar voor charlatans zijn het uitstekende communicatiemiddelen om met weinig inspanning heel veel mensen op het verkeerde been te zetten.Natuurlijk snakken we allemaal naar de tijd dat we weer heel gewoon met elkaar om zullen kunnen gaan. Maar dat lijkt toch nog ver weg. In de toekomst zal smetvrees zijn invloed blijven hebben op de sociale omgangsvormen. En zullen bedrijven blijvend moeten gaan investeren in ‘smetteloosheid’. De lokale politiek doet er kond van dat zij bereid is de lokale ondernemers financieel te steunen met een bedrag van € 250.000,-. Je kunt je afvragen of dit een reëel bedrag is. Zoals je ook de vraag mag stellen wat ondernemersrisico is en wat valt onder het lokale belang. Ik vond het in ieder geval mooi om in deze moeilijke tijd de echte ondernemers te herkennen. Die ondanks alle ellende durfden in te spelen op de kansen. Die de notoire klagers een lesje creatief ondernemen gaven.
Voor de politiek kan dit echter geen criterium zijn bij het verlenen van steun. Die twee en een halve ton euro’s, door de inwoners bijeengebracht gemeenschapsgeld, zinvol en vooral op een eerlijke en transparante manier verdelen, is een belangrijke maar geen eenvoudige taak.

Naast de financiële steun gaat het naar mijn opvatting vooral om heel breed faciliteren en daarmee succesvol ondernemen mogelijk maken. Zo zal bijvoorbeeld de manier waarop de reconstructie van de Parallelboulevard gaat worden uitgevoerd en de service die daarbij aan zowel ondernemers als bezoekers gaat worden verleend, op een veel betere manier moeten dan eerder toegepast bij de reconstructie van het Jeroensplein en bijbehorende infrastructuur voor de nabijgelegen winkelstraat.Zoals ook snel een oplossing moet worden gevonden om de noodvoorziening van het dubbelzijdig parkeren op de K.W. Boulevard, weer op te heffen. Kortom, de politiek kan ook op dit gebied, net zoals bij de sociale woningbouw, wat je noemt ‘aan de bak’.

Meer berichten