Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>Initiatiefnemer Geesje Schrama is blij en trots dat de AED hangt en bedankt alle donateurs die dit mogelijk maakte. | Foto: pr</p>

Initiatiefnemer Geesje Schrama is blij en trots dat de AED hangt en bedankt alle donateurs die dit mogelijk maakte. | Foto: pr

(Foto: )

Succesvolle BuurtAED-actie in Guldemond

In de Guldemondbuurt hangt sinds vorige week een AED in de straat. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen 4 weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Initiatiefnemer van de actie Geesje Schrama: “Ik ben super blij en trots op het feit dat de AED nu daadwerkelijk hangt. Zo kunnen we hopelijk sneller handelen tijdens een reanimatie in onze buurt of elders in Noordwijkerhout. Ik wil graag alle donateurs bedanken!” De kast hangt in een zelfgemaakt houten huisje bij de Guldemondvaart 14.

Elke minuut telt

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70 procent van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Landelijk 15.000 AED’s aangemeld bij oproepsysteem

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Meer info op www.buurtaed.nl.

Meer berichten