Merlien Welzijn en Rob van Lith. | Foto: pr
Merlien Welzijn en Rob van Lith. | Foto: pr

Van sloopafval naar hergebruik: oogst Munnekeweij

Algemeen

De sloop van oud-Munnekeweij heeft 55 ton CO2 reductie opgeleverd. Merlien Welzijn, bestuurder van woningstichting Sint Antonius van Padua, ontving uit handen van Rob van Lith, Manager Circulaire samenwerkingen bij New Horizon een voucher voor het toepassen van onder andere circulair beton.

Sint Antonius van Padua liet in de afgelopen maanden het wooncomplex oud- Munnekeweij aan de Schippersvaartweg in Noordwijkerhout niet slopen maar oogsten met als doel zoveel mogelijk waarde te behouden en dit is gelukt.

New Horizon Urban Mining heeft de voormalige woonlocatie ontmanteld. Met de ‘oogst’ kijken ze anders naar de bebouwde omgeving. Ze zien geen bouw-/sloopafval, maar herbruikbare grondstoffen en materialen.

Veel materialen hebben een tweede leven gekregen zoals, hardhouten plafonds en leuningen, ruiten en het beton is omgezet tot zand, grind en cement voor het maken van nieuw beton. Dit proces heet up-cycling. 

Welzijn: ”De bewijsvoering hiervan ontvingen we tijdens een presentatie waarbij we een voucher ontvingen dat ons gebouw ruim 55 ton CO2 reductie heeft opgeleverd. Omgerekend betekent dit dat een bos van 55 bomen 5 jaar moet groeien.”

Uit de krant