Afbeelding
Foto: thv

Valentijnsdag

Algemeen Bollenpraat

Voor diegene die het interesseert, kijk op wikipedia. Al in het jaar 496 riep de toenmalige paus Gelasius de eerste 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. Pas in de negentiger jaren van de vorige eeuw werd die dag aangegrepen om je geliefde een cadeautje te geven. De bloemenwereld haakte daar gretig op in, vooral ook omdat half februari een slappe tijd is voor de bloemist. Dit jaar, coronatijd, zijn bloemen een ware hype. Er zijn zoveel mensen die een bloemetje verdienen, Valentijn is daarvoor een goede kapstok.

Eerst maar over de rozen. Die zijn het meest populair. U weet vast wel dat de meesten tegenwoordig uit Afrika komen. Daar worden ze “op snee” gezet voor de veertiende. Er wordt met het snoeien van de rozen zodanig diep in het gewas geknipt, dat de nieuwe bloemen massaal en dezelfde tijd bloeien. Ongeveer vier weken na het snoeien. Traditiegetrouw zet de bloemenhandel al lang vóór de veertiende bloemen in de koelcel, wetende dat ze duur worden, kwaliteitsverlies voor lief nemend.

Dichter bij huis, met de tulpentelers, gebeurt iets dergelijks. Tien dagen vóór Valentijn doen de enkele tulpen al gemiddeld 22 cent. Dat is een prijs waar je vorig jaar alleen maar van kon dromen. De prijs was toen nog niet de helft! Dubbele- en parkiettulpen zijn nog veel duurder, maar daarvan zijn er niet zoveel. Hoe raar kan het lopen: gedurende het hele seizoen dat de tulpenbollen verkocht werden, vorige zomer dus, lag de markt op zijn gat. Ze zijn voor weggeefprijzen verkocht of zelfs dat nog niet eens. De groothandel heeft voor zijn contracten met de supermarkten, dan ook heel magere prijzen bij de bloemkwekers bedongen! Nu dankzij of ondanks corona een opleving. Heel spannend wat er met Vrouwendag, 8 maart, gaat gebeuren.

Ten slotte, maak er een mooie Valentijn van, misschien dat het de chagrijn van een gemiste carnaval een beetje wegneemt!

Aad van Ruiten

Uit de krant