Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Serieus blijven

Algemeen Binder

Ik maakte me op voor een leuk politiek debat. De gemeenteraad moest, in een digitale bijeenkomst, de Woonvisie vaststellen. Een belangrijke zaak en daarom was er een uitgebreid politiek voortraject gevolgd. Met veel overleg in tijdrovende bijeenkomsten en bijbehorende inspraakprocedures. Met inzet en inspanningen van woningcorporaties, ambtelijk apparaat en van belangengroepen. Voor de politiek was het dinsdag een uitgelezen kans om zich publiekelijk van de beste zijde te laten zien.

Onder leiding van, opnieuw, een geweldige spreekstalmeesteres kregen we uiteindelijk helaas te maken met een vorm van politiek circus. In de piste een groot aantal artiesten, sommige van niet al te hoge kwaliteit, maar aanvankelijk nog wel vermakelijk. Vooral de clowns zoals Rooie Rommie, Bruisende Jacob, Dolende Dirk en Linkse Loetje zorgden voor de lach. Maar tijdens het vaak langdradige en weinig verheffende optreden verloren zij de aandacht van het toch al matig opgekomen publiek.

De stokpaardjes die zij daarbij bereden konden het gemis van perfect galopperende raspaardjes niet goed maken. Ondanks de inbreng van de meer geroutineerde artiesten werd een lange circusavond ook al omdat Clown Loetje de spreekstalmeester zo’n 4 keer verzocht om een pauze in te lassen om zijn acts achter de coulissen eerst nog eens te repeteren. In de piste smeekte Knappe Benjamin Loetje om hiermee op te houden en ook de spreekstalmeesteres schalde door de microfoon richting de clown: ‘Mijnheer, schiet eens op het is nu half twaalf’. Wat zo goed was begonnen eindigde mede daardoor uiteindelijk in een bijzonder langdradige circusshow.

De Noordwijkse gemeenteraadsvergadering van deze week werd uiteindelijk pas om 01.30 uur afgesloten. Opnieuw werd duidelijk dat de agendacommissie verbetering behoeft en dat nieuwe vergadermethodes noodzakelijk zijn. Maar zeker ook dat woordvoerders ernstig moeten nadenken over hun rol. Op deze manier werkt het niet.

Toch mijn respect voor de raadsleden. Vooral die deze avond uitsluitend anoniem bleven. Maar wel voldeden aan hun plicht om er bij te blijven; zodat ver na middernacht er nog door de complete raad gestemd kon worden over een groot aantal moties en amendementen. Ik schrijf over anoniem omdat vanwege de digitale weergave een groot aantal nooit in beeld is geweest. En anoniem blijven voor pers en achterban kan nooit de bedoeling geweest zijn van de ooit kandidaat-raadsleden. Voor een groot deel van de raad was het dus zes lange uren er bij blijven om een half uur actief te zijn. In feite belachelijk.

Je zou dorpspolitiek dus best een matig circus kunnen noemen. Maar het raadswerk is gewoon te belangrijk om daar lacherig over te doen. Want het gaat om de belangen van de inwoners. Wij moeten met zijn allen het lokale politieke circus dus wel serieus kunnen blijven nemen. Ook als er eens, als gevolg van matige artiesten, een slechte voorstelling tussen zit.

Uit de krant