Afbeelding

Welzijn Noordwijk staat voor iedereen klaar

Algemeen

Welzijn Noordwijk blijft voorlopig gesloten voor inloop volgens de laatste richtlijnen, maar is telefonisch en per mail goed bereikbaar voor alle vragen op het gebied van welzijn.

De lockdown wordt verlengd. Om de mensen in de zorg te ontlasten en om de kwetsbaren te beschermen. Dat neemt niet weg dat het een moeilijke tijd is.
We moeten er nog even doorheen en dat doen we met elkaar. Welzijn Noordwijk is er, zeker in deze tijd, voor jou. Elkaar live ontmoeten is lastig, maar we hebben mogelijkheden om afleiding te geven en ondersteuning te bieden.

Weet je even niet hoe je de boodschappen in huis krijgt, omdat je zelf de deur niet uit kan of lukt het niet om je hond uit te laten? Bel ons op. We hebben een heel team van vrijwilligers klaarstaan die je graag willen helpen. Ook is het mogelijk om medicatie op te laten halen bij de apotheek, of gewoon om even te kletsen aan te telefoon.


Online contact

Er is ook een gezellig initiatief opgezet in Noordwijk: Meetup@Noordwijk. Hier kun je online een quiz spelen met mensen uit Noordwijk. Ben je meer van de bordspellen of lijkt een online songfestival je wel wat? Doe gezellig mee en kom in contact met elkaar. Samen is het toch net iets leuker. Kijk voor meer informatie op meetupnoordwijk.nl of stuur een mailtje naar info@meetupnoordwijk.nl

Hulp bij administratie

Financieel gezien is het ook een lastige tijd voor veel mensen. Misschien kun je wel wat hulp en of tips bij de administratie gebruiken. Administratie met Koffie helpt je daar graag bij. Elke dinsdag tussen 13.00 en 14.00 uur is er een vrijwilliger om je te woord te staan op tel. 06-40906975. Komt het niet uit op dit tijdstip, spreek dan gerust een berichtje in. We bellen je zo snel mogelijk terug. Mailen kan ook via info@administratiemetkoffie.nl of kijk op www.administratiemetkoffie.nl


Welzijn Noordwijk is van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 15.30 uur telefonisch bereikbaar op tel. 071-7114334. Een mailtje sturen kan via info@welzijnnoordwijk.nl. Een bericht sturen kan ook via de website of social media. Meer tips over wat te doen tijdens de lockdown staan op www.welzijnnoordwijk.nl


Lezers schrijven

ingezonden n In de derde week van december lag er weer een hondendrol voor mijn voordeur. Enkele keren per jaar moet ik, helaas, de stinkende poep van een viervoeter tussen het profiel van mijn zolen zien te peuteren.

Bij andere Noordwijkers “viel er een brief van B&W in de bus, gericht aan de hondenbezitters” aldus een lezer in de rubriek Lezers Schrijven. Tot teleurstelling van de schrijver wordt de “blaftaks” in onze gemeente niet afgeschaft.

Hondenbelasting wordt volgens het Centraal Bureau voor Statistiek in steeds minder gemeenten geheven. In Noordwijk is hiertoe nog niet besloten. En ik begrijp dat heel goed.

Wandelend door de duinen zie ik in de bomen, aan het prikkeldraad, in het zand, op het gras, “keurig” in plastic verpakte hondenstront. Niet incidenteel, maar dagelijks. Het strand is ondertussen de grootste hondenuitlaatstrook van het land geworden. Je valt er op als je zonder hond wandelt.

Veelal is dat overigens niet één hond, maar zijn het er twee, of drie. Honden zijn roedels gewend, dus één hond is geen hond.

Elke keer denk ik weer dat het vreemd is dat hondeneigenaren van mening zijn dat er geen hondenbelasting hoeft te zijn. Als mens betaal ik, in het eigen hygienisch- en het algemeen milieubelang, mijn afval- en vuilwaterreinigingsbijdrage. Mijn lozingen, netjes via de wc, belanden via het riool in geavanceerde reinigingsinstallaties. Deze moeten wel ergens van betaald worden.

Hondenbezitters betalen de dierenarts, de hondenkledingspeciaalzaak, het dagelijkse hondengourmet, hondensnoepjes, de hondentrimsalon, hondenuitlaatservice, de hondentherapeut, de hondenbegrafenis. En natuurlijk de hondenschool, bij aanschaf van de trouwe viervoeter is een opvoedcursus onontbeerlijk. In dit rijtje hoort ook de hondenbelasting.

Als alle 1,7 miljoen honden in ons land (Bron: Dibevo, september 2020) 100 gram per dag poepen, is dat 170.000 kilo hondenpoep per dag. Deze dagelijkse 170 ton levert op jaarbasis 62.500.000 kilo poep op. Voor deze 1,7 miljoen dagelijkse drollen, opgeruimd volgens de opruimplicht, dus keurig verpakt, zijn jaarlijks 620 miljoen plastic zakjes nodig.

Deze afvalberg moet verwerkt worden. Dat kost geld. De hondenbelasting daarvoor aanwenden is een passend instrument. De vervuiler betaalt! Nou ja, dan in ieder geval zijn baasje!

Pas als honden netjes op een mensentoilet hun behoefte doen is het logisch om te praten over het afschaffen van de hondenbelasting.

T. Kuipers, Noordwijk

Uit de krant