Tulpen
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: thv
Bollenpraat

Tulpen

Vorige week was er op de televisie een terugblik op de Elfstedentocht van 1963. Beelden van een barre winter, die eigenlijk al met Sinterklaas begon.

Er waren tulpenkwekers die toen nog niet klaar waren met planten en dat ook de hele winter niet meer konden doen. Uiteindelijk werden die bollen pas begin april geplant. In de rooitijd bleek dat de warm-bewaarde bollen een slechte oogst hadden en de koud-bewaarde nog een redelijke opbrengst gaven. De gedachte kwam op, of het mogelijk zou zijn om in het voorjaar te planten, weg van die gevaarlijke en natte winter. Kwam ten slotte niets van terecht. Wel het idee, dat je tulpen met temperatuur kan manipuleren, zodat ze na een koudebehandeling in korte tijd bloeien.

Hogeterp in Lisse bedacht de behandeling bij 5*C, waarna de bollen meteen na het planten in de kas in bloei getrokken konden worden. De snelgroeiende soort Apeldoorn was er heel geschikt voor. Door kwaliteitsverlies en verzadiging van de markt kwam er de roep om andere soorten en andere bloeitijdstippen. Het begin van een waarlijke tulpen-zegetocht.

Om vroeger in het seizoen te kunnen beginnen, werden tulpen geteeld in andere, warmere gebieden. Tot zelfs in Turkije aan toe. Frankrijk, bij Bordeaux, bleef over. Nu alleen nog Brabant en Zeeland. Om de moeilijke, maar heel mooie soorten van maart ook in de winter te kunnen hebben, komen nu de bollen uit Chili en Nieuw-Zeeland. Daar is november de normale bloeitijd. Ook de manier van in bloei trekken heeft een grote verandering ondergaan. Dichtbij de kas hadden de bedrijven hun kuilakker om de bollen op kistjes te planten en later de kas binnen te rijden. Later de teelt in rolkassen en nu worden tulpen in bloei getrokken in grote hightech kassen op waterbakken. Eerst beworteld in koelcellen en later, onder led-licht, via een meerlagensysteem in vier weken oogstrijp.

Voor de oude bollenjongens onder u: het ging van Starretjes naar Van der Eerden, Lustige Witwe, Prominence, Paul Richter, Eddie’s en Coplanden naar nu Strong Gold en Leen van der Mark. Ben ik te technisch? Koop uw bosje tulpen bij Albert Heijn. Het zijn er tien van de 2,5 miljard die in Nederland geproduceerd worden, met dank aan de barre winter van ‘63.

Aad van Ruiten

Meer berichten