Randstedeling zoekt steeds vaker noord- en oostwaarts naar woning
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>Nu het ernaar uitziet dat thuiswerken ook na de coronacrisis een blijvertje is, zoeken mensen uit de Randstad steeds vaker een woning provincies als Drenthe, Overijssel, Groningen en Flevoland. De huizen zijn daar (nog) veel goedkoper.&nbsp;</p>

Nu het ernaar uitziet dat thuiswerken ook na de coronacrisis een blijvertje is, zoeken mensen uit de Randstad steeds vaker een woning provincies als Drenthe, Overijssel, Groningen en Flevoland. De huizen zijn daar (nog) veel goedkoper. 

(Foto: Pixabay)

Randstedeling zoekt steeds vaker noord- en oostwaarts naar woning

Als gevolg van de verzadigde woningmarkt in de grote steden dreigt de huizenmarkt nu óók in de omliggende gemeenten op te drogen. Doordat ook hier de huizenprijzen sterk stijgen, nemen huizenkopers steeds vaker hun toevlucht tot gebieden buiten de Randstad, meldt De Hypotheker. Vorig jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen het sterkst in de provincies Overijssel (+37 procent), Groningen (+35 procent), Flevoland (+32 procent) en Drenthe (+31 procent). 

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod is het steeds lastiger een woning te kopen in de Randstad. Daarom trekken steeds meer huizenkopers naar andere regio’s en provincies, omdat de huizenprijzen daar vaak lager zijn. Dit is terug te zien in de verschillen tussen het gemiddelde hypotheekbedrag van provincies in de Randstad en daarbuiten. Zo was in 2020 het gemiddeld hypotheekbedrag in Utrecht met 288.720 euro beduidend hoger dan in de provincie Groningen met 190.083 euro. De groeiende populariteit van deze provincies wordt waarschijnlijk versneld door de coronacrisis. Zo hebben veel woningbezitters behoefte aan meer buitenruimte, een groenere omgeving en meer vierkante meters nu zij langere tijd thuis werken. Ook is het woon-werkverkeer een minder grote belemmering om een huis in de regio te kopen, nu thuiswerken naar verwachting ook ná de crisis gemakkelijker zal worden.

Noord- en Oost-Nederland in trek
Terwijl de huizenmarkt in provincies buiten de Randstad in de afgelopen jaren kromp of stabiel bleef, is in 2020 in deze regio’s nu ook een flinke groei in het aantal hypotheekaanvragen zichtbaar. Vooral de provincies Overijssel (+37 procent), Groningen (+35 procent), Flevoland (+32 procent) en Drenthe (+31 procent) springen eruit. In Overijssel is de meest opvallende stijging te zien in de gemeente Enschede (+42 procent). In de gemeente Groningen was zelfs sprake van een groei van 49 procent, maar zijn ook omliggende gemeenten erg populair. In Flevoland ziet De Hypotheker een vergelijkbare ontwikkeling, zoals in Almere (+31 procent). Ook zijn er in deze provincie veel nieuwbouwprojecten in ontwikkeling, wat een extra verklaring kan zijn voor deze stijging. In de provincie Drenthe steeg met name de gemeente Emmen (+52 procent). Ook in andere provincies is een duidelijke stijging zichtbaar, zoals in Limburg (+26 procent) en Gelderland (+21 procent).
Bekijk hier het volledige overzicht van de percentuele stijging van het aantal hypotheekaanvragen per provincie. Bekijk hier de infographic.

Meer berichten