‘Mensen leven zo met ons mee!’
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>Yvonne Warmerdam smeert de bestelde broodjes in haar lunchroom. | Foto: Chris de Jong.</p>

Yvonne Warmerdam smeert de bestelde broodjes in haar lunchroom. | Foto: Chris de Jong.

‘Mensen leven zo met ons mee!’

Hoewel het vrijwel zeker is dat de strenge lockdown met drie weken wordt verlengd, was het op maandag, bij het ter perse gaan van deze krant, nog onduidelijk of de verlenging gepaard gaat met versoepelingen of aanscherpingen van de maatregelen.

Door Caroline Spaans

Als de lockdown wordt verlengd, wordt voor bepaalde sectoren het financiële steunpakket uitgebreid. Deze uitbreiding is bedoeld om bedrijven tegemoet te komen die door de verlenging van de lockdown nog meer schade oplopen. Met extra steun moet worden voorkomen dat veel bedrijven alsnog omvallen. Half december, nadat de horeca op 13 oktober (opnieuw) dicht moest, maakte het kabinet bekend dat onder meer scholen, niet-essentiële winkels, kappers, sportscholen, musea en theaters dicht moesten. Omdat de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn, hebben verschillende deskundigen gepleit voor verlenging van die maatregelen en hun adviezen worden dus voor een groot deel gevolgd.

Voor onder andere de horeca een grote strop. Yvonne Warmerdam, eigenaar lunchroom Arthur: “Wij zijn open voor bestellingen en dat loopt best goed. Maar het is allemaal heel erg natuurlijk. In het begin kregen we steun, maar dat moest allemaal worden terugbetaald. En onze vaste lasten worden niet vergoed; we grijpen naast het zoveelste steunpakket. Maar ik mag niet mopperen. We zijn gezond, maar ik mis de gezelligheid. We bestaan dit jaar 35 jaar dus gelukkig hebben we nog een beetje vlees op de botten. En Noordwijkerhout is en blijft een warm bad. De mensen leven zo enorm mee!”

Volgens de deskundigen is het einde in zicht: met ingang van 6 januari zijn de eerste Nederlanders gevaccineerd. Zorgmedewerkers in de regio Hollands Midden en Haaglanden kunnen zich vanaf 18 januari laten vaccineren tegen het coronavirus.

Meer berichten