Lege klassen en volle ‘meets’ op Leeuwenhorst
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
klas onderwijs covid leeg les afstand
klas onderwijs covid leeg les afstand (Foto: remco out)

Lege klassen en volle ‘meets’ op Leeuwenhorst

Na bijna een halfjaar fysiek onderwijs zijn de deuren van alle middelbare en basisscholen in de regio weer gesloten. Alleen eindexamenkandidaten mogen nog fysieke lessen op school volgen. College Leeuwenhorst is een van de weinige scholen die vanaf het moment dat de lockdown inging direct weer online lessen verzorgde voor de overige leerlingen. Gelukkig lag op Leeuwenhorst het plan voor online lesgeven al helemaal klaar.

Door Remco Out

De nieuwe brugklasleerlingen hebben begin van dit schooljaar al hun Google Certificaat gehaald en kregen voorafgaand aan de sluiting nog extra uitleg over leskrijgen via Google Meet.

Digicoach Robbert van Empel gaf vorige week een extra uitleg aan het voltallig personeel. “Gedurende de hele coronatijd heeft Google flink doorgewerkt aan verschillende functies van Google Meet. We hebben alle docenten uitgelegd hoe ze met behulp van deze functies hun lessen nog aantrekkelijker kunnen maken voor de leerlingen.”

Hybride lessen

Sinds de zomervakantie werd er op Leeuwenhorst al veel met Meet gewerkt. Leerlingen die ziek thuis zaten of in quarantaine moesten, konden via een laptop meedoen aan de lessen. Deze hybride vorm van lesgeven vraagt een andere aanpak van docenten, maar voorkomt achterstanden zoveel als mogelijk. Wanneer een docent thuis moest blijven, konden ook deze lessen gewoon doorgaan. Docenten gaven dan vanuit huis via een digitaal bord les aan een lokaal vol met leerlingen. Ook voor de vele activiteiten van Leeuwenhorst moest naar andere oplossingen gezocht worden. Zo zijn via YouTube het online Open Podium, het schoolexamen theater en het nummer Wintersong van het kerstconcert terug te kijken.

Open dagen verplaatst naar februari

Na de kerstvakantie mogen de examenkandidaten gewoon weer fysiek op school hun lessen volgen, zij hadden voor de vakantie nog tentamens. Voor alle andere leerlingen zullen de lessen online blijven. Het lesrooster is hierop aangepast naar een 40 minuten rooster.

Op veel scholen in de bollenstreek zouden de open dagen in de eerste weken van januari vallen. Al deze open dagen worden nu verplaatst naar de eerste weekenden van februari.

Via de Open Dag app en websites zijn veel scholen ook digitaal te bekijken door de vele filmpjes en zelfs 3D beelden die van de school gemaakt zijn.

Meer berichten