Café-slijterij Klinkenberg. | Foto: PR
Café-slijterij Klinkenberg. | Foto: PR

Levensmiddelenbedrijf Klinkenberg 1925-1968

Algemeen sporen van vroeger

De Hillegommer Frits Klinkenberg, die als bakkersknecht bij Freriks in Bennebroek werkte, ontmoette daar Anna Schuiling uit Overijssel, die daar werk had gevonden als dienstbode. Na hun trouwen gingen zij wonen aan de Zilkerduinweg in De Zilk.

Naast het toen pas gebouwde café Zomerzorg begon Anna Klinkenberg in 1925 een levensmiddelenzaak in de tot winkel verbouwde voorkamer van hun woning. Ze verkocht daar ook het brood van bakker Freriks dat haar man ’s morgens vroeg had gebakken. Hij begon heel vroeg met zijn werk en was rond het middaguur klaar. Vervolgens hielp hij mee in de winkel en bezorgde met zijn transportfiets de boodschappen bij de klanten.

Het waren schrale tijden. De familie had wel een winkel, maar daar werd je niet rijk van. Je was er dag en nacht druk mee en veel klanten kochten op de pof. De boodschappen werden in het boekje van de klant opgeschreven. Anna en Frits kregen vier dochters: Mien, Ida, Thea en Annie, en twee zonen: Dirk en Frits. Het was een druk gezin en de kinderen moesten al vroeg meehelpen. Een keer per week kwam de groothandel in kruidenierswaren langs en als er wat tekort was moest Dirk van zijn moeder voor dag en dauw op de fiets naar Lisse om het daar te halen.

Als jong meisje ging dochter Mien op zaterdag met de boekjes langs de deuren om te vragen wat betaald kon worden. Men gaf wat men kon missen en de rest van de schuld bleef staan. Echte openingstijden waren er niet. Ook klanten die ’s avonds voor een liter petroleum kwamen om de koffie warm te houden werden geholpen.

Café Zomerzorg

In 1937 namen Frits en Anna café Zomerzorg over. In de begintijd waren er nog geen koelkasten. Om het bier koel te houden werd er twee maal per week een enorm ijsblok bezorgd. Het ijsblok ging in een zinken bak onder in een kast en daarop kwamen de houten vaten Amstel bier. Het café werd een bekende pleisterplaats waar fietsende gezinnen graag een glaasje ranja kwamen drinken. Nieuwe dranken deden hun intrede zoals de kogelflesjes met prik, de bolle flesjes met Joy vruchtensap en de Pearl appelsap die erg populair werd. Er stond een gokkast en een jukebox in het café en vooral tijdens de kermis en carnaval waren het toptijden.

Vader Frits is op 51-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw met behulp van de kinderen hebben de beide zaken voortgezet. Dochter Thea trouwde in 1950 met Theo Förrer. Theo werd toen de nieuwe kruidenier. In 1963 werd het een A en O winkel. Theo adverteerde met de kreet: “De winkelier waar u voor Uw kostbare geld het meeste rendement ontvangt”. Na de sloop van de woningen aan de Zilkerduinweg (rode pannenbuurt) werd de klandizie ook minder de winkel is daarom in 1968 gesloten.

Uit de krant