Ja, maar…
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Ja, maar…

Terwijl ik mij buig over de lokale politiek verhoort in de hoek van de werkkamer een officiële en streng ogende onderzoekscommissie de landelijke politici. Het gaat over het geruchtmakende optreden van ministeries van financiën en sociale zaken in de veel besproken toeslagen affaire. Een overigens verwerpelijk optreden van de diverse handhavers bij de belastingdienst. Ik hoor een voormalig minister zeggen: Maar…

Handhavers zijn niet alleen landelijk maar ook lokaal maar al te vaak in de media. Zeker ook in de zogenaamde sociale media waaronder Facebook en Twitter. Zelfs opportunistische raadsleden laten zich uit over handhaven. Zijn er bij wanneer verkeersregelaars, BOA’s en ambtenaren van de ODWH in het schandblok worden gehangen. Het blijkt daarbij dat meepratende burgers handhaven een hele goede zaak vinden maar een uitzondering wensen wanneer de handhaver bij hen persoonlijk aan de bel trekt. Niets menselijks lijkt ons vreemd als het gaat om het uitleggen van geldende regels en uitzonderingen die de regels moeten bevestigen.

Of het nu gaat om oneigenlijk gebruik van agrarische grond, het overschrijden van het exploitatievlak van strandpaviljoens, parkeerovertredingen of het rijden door roodlicht in verkeersveilige situaties.

Toch is het ook zo dat er vooral verschil kan zijn in het optreden van de verschillende BOA’s en Handhavers in verglijkbare situaties. In een ver verleden, toen Noordwijk nog zijn 2 zeer bekende parkeerwachters kende in de personen van de heer Vink en de heer van Leeuwen, werd al geaccepteerd dat er in de praktijk in gelijke situaties 2 manieren van optreden door de overheid werden gerechtvaardigd. De uitleg door de politiek verantwoordelijke was toen al simpel. Zolang er geen sancties volgen heb je mazzel maar wanneer er wel wordt gesanctioneerd is dit conform de afgesproken regels.

In Noordwijk is handhaving al vele jaren onderwerp van discussie. Het legaliseren van oneigenlijk gebruik van zomerhuisjes, het handhaven in geval van oneigenlijk gebruik van gemeentegrond en nu weer het handhaven het oneigenlijk gebruik als paardenweiden van voor bollengrond bestemde perceeltjes. In het rijtje passen natuurlijk ook het overtreden van regels van het bouwbesluit, de sluitingstijden van horeca en detailhandel, geluidsoverlast en dit soort verschillende zaken. De eerste reactie zal zeker zijn: ‘Ja, maar…’

Ik ben blij dat handhaven niet mijn pakkie-an is. Degene die wel zo’n uniform aan trekken verdienen in mijn beleving dan ook respect.

Maar… Ik heb zelf ook wel een aantal maren. En de belangrijkste is: Maar het is voor handhavers ook niet eenvoudig. Zo als het ook voor raadsleden niet eenvoudig is om eerst een besluit te nemen en vervolgens te constateren dat je eigen besluit niet oplevert wat je feitelijk hebt bedoelt.

Raadleden vragen zich regelmatig af: ’Wat is wijsheid?’ Een tegeltjeswijsheid is: ‘Het is de toon die de muziek maakt’ U raadt het al. Ja, maar…

Meer berichten