Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
Pastorale column

Heerlijk avondje

De Sint is weer in het land. Maar, door de beperkingen, die het coronavirus ons oplegt wisten we niet eens waar hij aankwam; kan hij - tot de risicogroep behorend - nauwelijks bij ons langskomen op het heerlijk avondje en mogen wij op die avond maar in beperkte mate samenzijn. Zal het zó wel een heerlijk avondje worden? Kunnen we het niet beter overslaan? 

Ik besloot het de goedheilig man zelf te vragen. Met een brief plus tekening in mijn schoen; via de burgemeester doorgestuurd. En ja hoor, de volgende morgen een antwoord in mijn laars (ik zet altijd het grootste schoeisel wat ik kan vinden). Er zat een prachtig handgeschreven antwoord in wat ik graag met u deel.

“Beste pastor Peter, je vraagt je af of het avondje nog wel zo heerlijk zal zijn. Eigenlijk is de vraag niet helemaal goed geformuleerd. Het is de vraag of het avondje nog heerlijk kan zijn! En daar kan ik met een welluidend ja op antwoorden. We moeten namelijk niet kijken naar wat allemaal niet kan maar naar wat nog wèl kan! Dat geeft een heel ander zicht. Niet alleen voor dat heerlijk avondje overigens.

Ik kan niet fysiek langskomen, maar de moderne technieken geven de mogelijkheid om toch even ‘binnen te komen’ en elkaar te ontmoeten. Dat is niet wat we gewend zijn maar met wat moeite kun je daar toch best iets leuks van maken. Je kunt voor elkaar een bijzonder rijm maken of een lied en dat tevoren inspreken of inzingen, zodat het op 5 december kan worden geluisterd. Je kunt een filmpje maken, waarin je vertelt wat iemand voor jou betekent en waarom je deze persoon zo bijzonder vindt. Je kunt een verassings-surprise voor de deur zetten.

Je kunt een ook kaars aansteken en samen denken aan en een beetje bidden voor de mensen, die dat nodig hebben of die je juist op deze avond erg mist. En tenslotte: je kunt zingen op 5 december. Want: een lied dat uit je hart komt geeft hoop en verftrouwen. Dat het goed komt. Met het heerlijk avondje. En met wat er komen gaat. Nou, dag hoor!”

Pastor P. Owel

Meer berichten