Afbeelding
Foto: PR

Dankbaar zijn

Algemeen Pastorale column

Waarvoor? Je loopt bepaald niet te juichen als je in quarantaine moet met je hele gezin, tien dagen of langer. Je staat niet echt te springen van vreugde als je geen werk meer hebt, of als de opnieuw geplande operatie aan je knie weer niet kan doorgaan. 


Mensen worden chagrijnig, voelen zich onvrij, zijn verre van relaxed met alle gevolgen van dien. Velen zijn angstig en onzeker vanwege dat onzichtbare virus. Je kan het zomaar oplopen en dan...? Hoe kun je dan nog dankbaar zijn?

“Dank God in alles”, zegt Gods Woord (1 Thess. 5:18). In alles! In voor- en tegenspoed. In gezondheid en ziekte, in moeite en overvloed. Juist vanwege Gods bewogenheid en diepe zondaarsliefde mogen we Hem in alles dankbaar zijn en heel ons leven in Zijn licht zien. God danken bijvoorbeeld voor al die liefde van mensen in de gezondheidszorg, die dag en nacht voor zieken klaar staan, in de thuiszorg, in de verpleging, als huisarts of doktersassistent, in de teststraat, etc.
We mogen God danken dat we nog eten en drinken hebben, een bed om in te slapen, een dak boven ons hoofd. Niet vanzelfsprekend toch! God laat nog steeds niet een zondige en schuldige wereld, die in rebellie eigen, verkeerde en zondige wegen gaat, aan zichzelf over.
Straks mogen we bij leven en welzijn weer Kerstfeest vieren. Misschien wel een andere Kerst dan gewoon! Maar hopelijk wel één, waarbij het Kind in de kribbe centraal staat. Veel zaken rond dat feest hebben niets, maar dan ook niets met het geboortefeest van de Heiland te maken. Het virus kan wel eens een bewijs van Gods genade zijn, die door al dat andere een streep haalt, zodat we weer leren waar het in ons leven echt om gaat.
Dankbaar mogen we ook zijn voor Gods Woord in deze tijd van nepnieuws en complottheorie. Dankbaar dat Hij ons de ware Weg wijst van leven, houvast en troost: Jezus Christus, Zijn Eniggeboren Zoon, onze Heere. Juist Hij wil door Zijn Geest ons nabij zijn. Hij heeft ons leven gedeeld, tot het ongeboren leven in de moederschoot aan toe!! Veelzeggend. In onze angst, in onze gebrokenheid, wanhoop en soms radeloosheid wil Hij ons dé uitweg zijn. Hij, Die als geen ander weet wat angst is, wil ons van onze angst bevrijden. Dankbaar mogen we zijn, dat de Heere Jezus ook uw en mijn leven heeft over geleefd en al onze zonden verzoend heeft op jet kruis van Golgotha. Hij heeft ook op Paasmorgen getoond, dat noch de dood, noch de zonde, noch welk virus dan ook het uiteindelijk zal winnen. Er is dus veel meer reden om toch echt dankbaar te mogen zijn.

Ds. Sjaak Maliepaard, predikant voortgezette Gereformeerde Kerk Noordwijk

Uit de krant