Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
Pastorale column

Leve de koning!

Een oplopend aantal ziekenhuisopnames, een stijgend reproductiegetal en schrijnende omzetdalingen: opgestegen met een vliegtuig vol vakantieplannen richting Griekenland, bleek een noodlanding op het eigen koninklijke bankstel in Nederland nog de enige bestemming te kunnen zijn voor een koninklijke familie die wel toegewijd is maar niet onfeilbaar.

Met spijt in het hart probeerden Willem en Max nog te redden wat er te redden viel, al was het tegen beter weten in, want het volk was boos, zo verzekerde mevrouw Hekster van het journaal. En terecht. Geen Nederlander die het in zijn of haar hoofd had gehaald om met de herfstvakantie wat leuks te gaan doen. Behalve dan die toeristen in die belachelijk volle bus op Schiermonnikoog, waarin ik zelf belandde. Maar dat was natuurlijk een uitzondering, de rest van de Nederlanders zat veilig thuis. 

Dagenlang werden we bijgepraat over ongetwijfeld ‘s konings kortste vakantie. Niets mooiers dan meten en wegen, zeker als een gewichtig mens onder de koninklijke maat lijkt te zijn gebleven. ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’, zo sprak ooit de Koning van Gods dromen, toen een verontwaardigde menigte op het punt stond haar eigen zwakheid met stenen op een overspelige vrouw te overschreeuwen. Eén koninklijke opmerking, die ervoor zorgde dat er uiteindelijk geen enkele steen door de lucht vloog. 

Hoe anders is het in onze dagen. Zonder enige vorm van zelfreflectie kiezen de meest uiteenlopende verwijten het luchtruim, vertrekkend vanuit een onvrede die duidelijk vele malen groter is dan de spanwijdte van welk koninklijk vliegtuig dan ook. Dat een koning zijn volk tot een voorbeeld moet zijn, is een besef dat we in de bijbel al tegenkomen en dat kennelijk tot op de dag van vandaag zo wordt beleefd. 

Nu kun je veel van dat koninklijke vluchtje naar Griekenland zeggen, maar een ijzersterk voorbeeld was het! Voorbeeldig werd ons op koninklijke wijze voorgedaan hoe wij mensen ons met vallen en opstaan een weg proberen te zoeken in een nieuw normaal dat maar niet wil wennen. Leve de koning!

Meer berichten