Foto: archief, Tino Stulen.
Foto: archief, Tino Stulen. Foto: TINO STULEN

Voetbalclubs koersen af op grote financiële problemen

Algemeen

De nieuwe coronamaatregelen treffen ook lokale voetbalclubs. Alle competities zijn stil gelegd, alleen de jeugd onder de 18 jaar mag in teamverband spelen, maar alleen in onderlinge wedstrijden tegen teams van de eigen club. En daarbij zijn de sportkantines, douches en kleedkamers voor iedereen gesloten. Seniorenteams mogen alleen trainen in groepen van vier personen met 1,5 meter afstand.

Een rondje langs de verenigingsvoorzitters met de vraag hoe het nu verder moet, geeft een beeld van veel problemen. Daarnaast is er ook begrip. Helaas was voorzitter Peter Geerlings van voetbalvereniging Van Nispen dit weekend niet bereiken voor commentaar. Bij de andere clubs blijkt dat men hard getroffen wordt maar toch heel creatief naar oplossingen zoekt.

Vv Noordwijk

De Vv Noordwijk speelt in de tweede divisie en daar zijn de clubs samen met die van de derde divisie in overleg geweest. Daaruit bleek dat Katwijk en Noordwijk de competitie stil wilden leggen. Ook dat bijvoorbeeld Rijnsburgse Boys en Quick Boys liever gewoon verder wilden spelen.

Noordwijk-voorzitter Henk Hoogervorst: “Spelen zonder onze supporters en geen inkomsten uit recette en kantine is voor ons al geen aantrekkelijke situatie. Daarnaast zijn er dan afgelastingen vanwege besmettingen bij sommige clubs waardoor er mogelijk een hele scheve en wat ons betreft ongewenste situatie ontstaat.’ Hoogervorst bevestigd dat de clubs nu wel overheidssteun kunnen verwachten om de salarissen van de spelers te blijven betalen. Maar hij benadrukt dat de kosten voor de club hoog zijn en dat het moeilijk wordt om het lang vol te houden.

VVSB

Ook voorzitter Arjan Broekhof van VVSB zegt het stilleggen van de competitie begrijpelijk te vinden. Maar hij hoopt dat het wel heel snel weer kan worden teruggebracht naar een min of meer normale situatie. Omdat dan de competitie nog binnen de gestelde termijn kan worden afgesloten.

Hij zegt dat het nog erg vroeg is om te speculeren hoe het in competitieverband af zal lopen. Midweekse wedstrijden met mogelijk lange reistijden bepaald vindt hij niet aantrekkelijk. Maar laat weten wel open te staan voor mogelijke andere scenario’s. Waar dan eerst nog overleg over zal moeten zijn.

SJC

Voor voorzitter Herman Meijvogel van SJC ontrolt zich een rampscenario. Niet alleen is het programma met festiviteiten rond het 100 jaar bestaan van de club volledig in de war gegooid. Maar voor de preses is het ontbreken van inkomsten uit recette en kantine een ware nachtmerrie. Meijvogel: ‘Het is te triest voor woorden. Alle inspanningen en goede ideeën ten spijt moeten we nu machteloos toezien dat het sportpark in ons jubileumjaar een verlaten indruk maakt. Geen competities, geen inkomsten, geen supporters en nauwelijks nog contact met de leden.’

Jeugd

Bij alle drie de clubs is er wel aandacht voor het jeugdvoetbal en wordt ingespeeld op de mogelijkheid om onderlinge wedstrijden te organiseren voor de leden onder de 18 jaar. Waarbij clubstewards worden ingezet om naleving op de regels te stimuleren. Bij SJC kunnen ouders soms optreden als ‘coronawacht’. Ook bij Noordwijk en VVSB is de jeugdafdeling actief om binnen de regels voetballen mogelijk te maken. Arjan Broekhof van VVSB spreekt van strenge controle op de geldende afspraken dat leiders en trainers wel en ouders niet welkom zijn. Henk Hoogervorst meldt over de jeugd van Noordwijk een gelijksoortig verhaal.

Helaas bleek Peter Geerlings van Van Nispen dus niet bereikbaar, maar insiders weten te melden dat er bij van Nispen sprake is van een vergelijkbare situatie.

Uit de krant