Afbeelding
Foto: BK

In memoriam Wim Lemmers

Column Bollenpraat

Onlangs is Wim Lemmers uit Lisse op 89-jarige leeftijd overleden. Oud-bollenkweker en een kenner van vooral tulpen. Niet de bollen die u doorgaans voor de tuin koopt of als bosje op de vensterbank zet, maar de tulpen die groeien in de oorsprong-gebieden.

Te denken valt aan de bergen en de vlakten van Kazachstan en Kirgizië. Wim bezocht ze, samen met Sjaak de Groot uit De Zilk, verschillende keren.

Al eeuwenlang reisden onderzoekers naar de verre tulpengebieden, getuige de botanische achternamen van nieuw-ontdekte soorten. Zo heb je T(ulipa) kaufmaniana, T. greigii, T. tschrenkii en natuurlijk T. gesneriana. Wim ontdekte T. lemmersii. Nieuwsgierigheid trok Wim en Sjaak naar deze verre oorden. Steeds op een tijdstip dat daar de sneeuw weggesmolten was en het voorjaarszonnetje de tulpen deed opkomen. De bolletjes ervan moeten soms van diep komen, zo overleven ze de barre winter. Ook wij vinden soms in onze tulpen “zinkers”. Dat zijn bollen die na een droge of extra koude winter naar beneden groeien en daar een nieuw bolletje maken. Vierhonderd jaar geleden kwamen de eerste tulpen uit Turkije naar Europa. Waarschijnlijk vele jaren daarvóór in het wild gevonden.

Wim heeft in 2014 voor de kwekers in Noordwijkerhout een lezing met vele dia’s gegeven over zijn belevenissen in die verre landen. Niet alleen de bloemen die hij gefotografeerd had wist hij te benoemen, ook de vele sfeerbeelden van onderweg. Schapen en simpele behuizing erbij.

Een fenomenaal geheugen op die leeftijd!

Uit een ander artikel een typering: Wim was een bollenfiefhebber van de oude school, waarvan er in de wereld nog maar beschamend weinig zijn.

Mijn in memoriam is mede tot stand gekomen dankzij reportages van Arie Dwarswaard in de Greenity, het vakblad voor de bollenjongens.

Aad van Ruiten

Uit de krant